Mesterséges szelekció.

Shimonoseki egy város Japánban, amely egy híres csata helyszíne volt réges-régen, 1185-ben.  A harcokban két erős klán, a Heike és a Minamoto csapott össze egymással. Előbbi birodalmi uralkodókból, utóbbi a trónkövetelőkből állt. A véres csatában több száz szamuráj harcos esett el, a testüket pedig a hullámok sodorták a tenger fenekére. A nap végén a Minamoto ág győzedelmeskedett, a Heike klán 6 éves uralkodóját a nagyanyja vízbe fojtotta, hogy ne tudják elfogni. Minamoto Yoritomo lett az első sógun, azaz Japán katonai uralkodója.

A Dan-no-ura-i csata számos legenda forrása, a legkülönösebb pedig a rákok történetét is elmeséli. Él itt ugyanis egy rákfaj, amelynek a páncélja egy dühös szamurájarcra emlékeztet.

A történet szerint a Heike harcosok meghaltak és elsüllyedtek, a lelkük a rákokba vándorolt, az arckifejezésük pedig örökké rávésődött a rákok hátára. Az állatokat ma Heike-rákoknak nevezik, de néha a szamurájrák elnevezéssel illetik őket.

Heikegani 日本平家蟹

A híres amerikai csillagász és szerző, Carl Sagan szerint a mesterséges szelekció hatására lett ennyire erőteljes a hasonlóság. Mivel a halászok mindig visszadobták a szamurájarcú rákokat a Heike törzs iránti tiszteletből, ezek tudtak szaporodni és az ő DNS-ük élt tovább.

Heike Crabs

A Heike-rákok meglehetősen aprók, kb. 4 cm-esek és valójában senki sem eszi meg őket, így a halászok is kidobják őket a hálóból. Azok a részek, amelyek egy szamuráj arcára hasonlítanak, igazából azok a pontok, ahol az izmok tapadnak a páncélra. Tényleg úgy festenek, mint egy mérges, vicsorgó, ráncos harcos arca, már ha megfelelő képzelőerővel rendelkezünk.

Forrás: www.amusingplanet.com