Titkos összejövetelek.

A karibi térségben 4 olyan különleges zsinagógát is felkereshetünk, amelynek homok borítja a padlóját, egy ötödik társuk pedig Amszterdamban található. Ezekben az épületekben is rendes fa vagy tégla az alapburkolat, amire a homokréteg került.

A homokpadló tradíciója vélhetően a hódítás időszakából származik, ami Spanyolország mellett a tengerentúli spanyol gyarmatokat is érintette. A történelem ezen viharos időszakában minden nem keresztényt üldöztek és a kereszténység felvételére kényszerítettek, ideértve a zsidókat is. Sokan azonban a megkeresztelkedés ellenére folytatták a zsidó hitük gyakorlását, de természetesen titokban.

Abban az időben tilos volt zsinagógába járni, ezért a zsidók privát otthonokban kezdtek találkozni, azonban ezek a gyűlések hamarosan olyan nagyra nőttek, hogy túl hangos zajt csaptak a résztvevők. Emiatt a padlókat agyaggal vagy homokkal kezdték fedni, ami segített elnyelni a leleplezésre lehetőséget adó hangokat. Így a lépések zaját, amikor érkeztek és távoztak, valamint a beszélgetés és az imádkozás hangját is.

DSC_0230

Noha ez egy valószínűnek tűnő magyarázat, sokan mégis úgy vélik, hogy a homokszórás inkább szimbolikus. Szerintük arra a 40 évre utal, amit a zsidók a sivatagban bolyongva töltöttek a bibliai időkben. Az amszterdami zsinagóga szóvivője szerint pedig a homokpadló egy régi holland hagyomány, a a cipőről lekerülő por, kosz, nedvesség és a zajok felfogására szolgál.

The Mikvé Israel-Emanuel

Napjainkban már csak 5 olyan zsinagógát találunk a világban, ahol homok borítja a padlót, ezek:

  • a Mikvé Israel-Emanuel zsinagóga Willemstadban (Curaçao)
  • a Shaare Shalom zsinagóga Kingstonban (Jamaica)
  • a Beracha VeShalom Vegimulth Hasidim zsinagóga Charlotte Amalie-ben (St. Thomas, Virgin-szigetek)
  • a Zedek ve Shalom zsinagóga Paramaribo-ban (Suriname)
  • a portugál zsinagóga Amszterdamban (Hollandia)

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: www.snoa.com