Új fajok keltenek riadalmat, amelyek akár komoly betegségeket is terjeszthetnek.

A szúnyogok közel 2000 faja közül mindössze 53 a potenciális vérszívó, közülük is csak a nőstények, és nem is mindegyik. Van, amelyik megelégszik a nektárral, de az igazán rámenőseknek vér kell a szaporodásukhoz.

Az őshonos szúnyogok is komoly betegségeket hordozhatnak, mint például a nyugat-nílusi lázat, az Usutu vírust vagy a maláriát. Hazánkban ezekkel a betegségekkel kapcsolatban a szúnyogok azonban mégsem jelentenek veszélyforrást az emberre, több tényező miatt.

A betelepült fajok azonban nagyobb kockázatot jelentenek. Jelenleg hárman állnak a kutatók fókuszában. Az új fajok még annyira újak, hogy rögzült magyar elnevezésük sincs: zebraszúnyog, ázsiai bozótszúnyog és koreai szúnyog néven találkozhatunk velük.

Mindhárom fajt az ember hurcolta be Európába, komoly trópusi betegségeket képesek terjeszteni, és félő, hogy a klímaváltozás következményeként megvetik lábukat a Kárpát-medencében.

Tigrisszúnyogként ismeri a hazai közvélemény a szakértő által zebraszúnyogként említett fajt, amit fekete és fehér csíkok díszítenek. A kellemetlen rovar olyan betegségeket terjeszthet, mint a nyugat-nílusi vírus, a sárgaláz vírus, a St. Louis encephalitis, a dengue-láz, a chikungunya-láz, és hordozója a nemrég nagy pánikot keltő Zika-vírusnak is.

Aggodalomra leginkább az ázsiai bozótszúnyog ad okot. Nyugat-nílusi vírust terjeszthet, és stabil populációt hozott létre Magyarországon, amelyik nyugatról kelet felé terjeszkedik. Az ázsiai bozótszúnyog már meg is telepedett hazánkban, 2015-ben és 2016-ban is kimutatták egyedeit.

A tavaly Pécsett felfedezett koreai szúnyog a telet is átvészelte, újra szaporodik és többféle lázat is terjeszthet.

Szerencsére, az entomológus szakértő szerint, amíg kis számban van jelen egy szúnyogfaj, és a betegségnek nincs nyoma az országban, addig tényleges járványtól nem kell tartanunk. Pánikra nincs okunk, mert a szúnyogirtás során ezeket a fajokat is gyérítik.

Forrás: www.nlcafe.hu