A természet nem tűri a korlátokat.

A ’Qiyi City Forest Garden’ lakóháztömb igazi zöld oázist ígért az odaköltözőknek. Két évvel a nagy remények után inkább rémálomnak tűnik a függőleges kertekkel zsúfolt toronyházban élni.

2018-ban még nagyon izgalmasan hangzott az az elképzelés, hogy egzotikus növények között élhetünk a városban, akár a hatodik emeleten is. Különösen Csengtuban, amely Kína egyik legszennyezettebb nagyvárosa: nem csoda, hogy a zöld toronyház nagy sikert aratott és 2020 áprilisára mind a 826 lakás elkelt.

Minden lakáshoz olyan balkon tartozik, ahol 20 növényfaj kapott helyet, megtisztítva a város levegőjét és csökkentve a zajártalmat is.

Azonban ahelyett, hogy egy urbánus paradicsom jött volna itt létre, a nyolcemeletes komplexum jelenleg egy posztapokaliptikus film díszletének tűnik, ahol mindent ellepnek a gondozatlan növények és vígan tenyésznek a szúnyogok.

Nem tudni, hogy miért, de eddig mindössze 10 család költözött be a toronyházakba, vagyis az apartmanok és balkonok többsége lakatlan, gondozatlan.

A növényzet viszont egyre terjed, burjánzik, már az erkélyeken is túlnő, az ágak kinyúlnak, az indák tovább kapaszkodnak, a levelek mindent eltakarnak. Nem túlzás azt mondani, hogy a zöld tömeg alatt szinte roskadoznak a balkonok. Az itt élők szerint a szúnyogok hada pedig egyenesen elviselhetetlen.

Az elhagyott városi dzsungelről készült legújabb fotók vírusként terjednek az interneten nemcsak Kínában, de az egész világon.

Válaszul az aggodalmakra az ingatlan fejlesztője ígéretet tett arra, hogy évente négyszer karbantartják a növényeket és a rovarokat is kontrollálni fogják. Addig pedig maradnak a parázs viták, hogy mi fog történni, ha a rengeteg növényi gyökér megroppantja az épület stabilitását és ki lesz a felelős, ha egy hatalmas ág zuhan majd le valamelyik emeletről a járdára.

Forrás: www.odditycentral.com