Vitamindús gyümölcs.

Budajenőn, a Patikakertben különleges lehetőség nyílik: 2020. június 24-től előreláthatólag 1 hétig lehet szedni az ott termő biofanyarkából. A kert maga is különleges, az itt termő gyümölcsöket az eső öntözi, a nap érleli. A gyümölcsök gyógyító erejében hisznek, ennek köszönhetően egészen különleges gyümölcsöket termesztenek, például kék mézbogyót, fekete málnát, ékszermeggyet.

A most érő és szedhető fanyarka nálunk talán még kevésbé ismert, Észak-Amerikában őshonos évelő növény.

Édes termését a kanadai őslakosok frissen, szárítva vagy feldolgozva már régóta fogyasztják. A fanyarka gyümölcse magas rost-, fehérje- és antioxidánstartalommal rendelkezik. A bogyók kiváló mangán-, vas-, kalcium-, kálium-, réz- és karotinforrásnak számítanak. A mangán az enzimműködéshez járul hozzá és elengedhetetlen egyes hormonok előállításához is. A legújabb kutatások szerint magas komponensei a fenolok, ezen belül a flavonolok és az antocianinok. A B5-, B7- (biotin) vitaminok mellett a fanyarkának kiemelkedően magas a B2-vitamin-tartalma, ami hozzájárul az egészséges haj, köröm növekedéséhez, az egészséges bőr kialakulásához, illetve más tápanyagokkal együttműködve segít a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében.

A szedd magadra (hétfőtől péntekig 8-16 óra között) előzetes bejelentkezés szükséges. Érdeklődni a részletekről és bejelentkezni a (70) 613 8620-as telefonszámon lehet, szintén a megadott időben.

https://www.facebook.com/patikakert/photos/a.388803438255885/895243807611843/?type=3&theater