Bevehetetlen település.

Monemvaszia egy sziklás szigetre épült település Görögország keleti partjainál. Ma már út köti össze a szárazfölddel, eredetileg azonban csak hajón lehetett megközelíteni. A földdarab kb. 300 méter széles, és 1 km hosszú, száz méterrel a tengerszint felett pedig egy fennsík emelkedik. Ennek lejtőjén, a tenger felé eső oldalon házak bújnak meg.

Egy romantikus kis városka húzódik a szikla árnyékában, élő múzeumként hirdetve az egykori bizánci, török és velencei kor történelmi dicsőségét.

Monemvaszia városát a 6. században alapították Laconia menekülő lakosai, akik a szláv hódítók elől kerestek menedéket. A sziklás szigetecskét még i.e. 375-ben egy földrengés választotta le a szárazföldről. Az elkövetkező évszázadokban a földdarab újra és újra gazdát cserélt, a velenceiek és a törökök is többször megszerezték. A 19. században, a görög függetlenségi háborúban szabadult fel.

Fotó: monemvasia.gr
Fotó: www.grekomania.com
Fotó: Discover Peloponnese/Flickr
Fotó: seasunstories.com
Fotó: RK & Tina/Flickr

A neve két görög szóból tevődik össze: ’mone’ és ’emvasia’, ezek azt jelentik, hogy ’egyetlen bejárat’ – utalva arra, hogy a szigetnek csak egy szűk bejutási pontja volt.

A település először a fennsík tetején alakult ki, ezt a részt ma ’Felső városnak’ hívják. Fokozatosan terjeszkedett lefelé a domboldalon, köszönhetően az egyedülálló, jól védhető pozíciójának, és végül erős várossá fejlődött. A Bizánci Birodalom hanyatlása idején Monemvaszia vált a legfőbb településsé, az egyik legnagyobb kereskedelmi központtá, fontos kikötővé, közel 40 000 lakossal. A 18. századra aztán hanyatlásnak indult, majd az 1970-es években újra felfedezték a turisták.

Fotó: Peter Chou Kee Liu/Flickr
Fotó: Robert Wallace/Flickr
Fotó: Egui_/Flickr
Fotó: Karl Baron/Flickr

A település lassan visszanyerte fontosságát, napjainkban nagyon jelentős a turizmus. A középkori épületeket helyreállították, hotelek, éttermek várják az idelátogatókat.

Fotó: Karl Baron/Flickr
Fotó: Nikos Moumouris/Flickr
Fotó: Vagelis Giannadakis/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com