Az algák rejthetik a megoldás kulcsát.

A Lonar-tó, amit Lonar-kráternek is neveznek, egy meteorbecsapódás következtében alakult ki kb. 50 000 évvel ezelőtt. Az Indiában található állóvíz szezonális színváltása régóta foglalkoztatja a tudósokat. Ez a természetes jelenség vélhetően az algák tevékenysége és a sókoncentráció változása miatt következik be.

Maga a jelenség már régóta ismeretes, azonban ebben az évben (2020 júniusában) még misztikusabban zajlott le, hiszen a színváltozás hirtelen, gyakorlatilag 2 nap leforgása alatt történt. Ráadásul idén a vöröses árnyalat helyett pinkre váltott a víz, zavarba ejtve ezzel a kutatókat.

A Lonar-tó vize sós, és egyben alkalikus is. A kutatók azt gyanítják, hogy a színváltozás hátterében a víz biológiai életének változása áll, a víz sótartalma és az algák lehetnek a felelősek a változásért.

A vízben algák élnek, a tó felszíne alatt egy méterrel már nincs elegendő oxigén. Az idei alacsonyabb vízállás megnövekedett sókoncentrációhoz vezethetett, ami pedig az algák viselkedésében okozott változást a környezeti tényezők alakulása miatt.

A tóból szedett mintákat már számos laboratóriumba elküldték abban a reményben, hogy megtalálják a választ a különös természeti jelenségre.

Forrás: www.odditycentral.com