Az elhúzódó tél miatt később indul a munka.

Pár nap múlva, azaz április 16-17-én kezdődik meg a biológiai védekezés a Balaton térségében. Idén elhúzódik a munkák indulása, hiszen a tél is hosszúra nyúlt.

Az irtás az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb területen fog zajlani – közölte Balassa Balázs, a munkát koordináló Balatoni Szövetség elnöke szerdán az MTI-vel.

A szakértők előzetesen megkezdték a csípőszúnyog-tenyészőhelyek vizsgálatát. Az elmúlt hetekben hullott sok csapadék miatt ezeket a helyeket jelenleg is átlagon felüli mennyiségű víz borítja. A melegedő időnek köszönhetően ezekben a vízterekben megjelentek az embert támadó csípőszúnyogfajok lárvái, egyelőre kis számban és nagyon korai fejlődési stádiumban. A következő egy-két hétben a lárvasűrűség gyors növekedése várható. Ezért kezdődik meg a biológiai gyérítés a jövő héten és a korábban tervezettnél jóval nagyobb területen, 2600 hektáron. A beavatkozás a parti zónát és a háttérterületek nádas-mocsaras, időszakosan víz alatt álló területeit érinti.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a biológiai szúnyoggyérítés költségeit a Balaton parti önkormányzatok állják. Rossz idő esetén a szúnyoggyérítést április 18-19-én végzik el.

Forrás: mti.hu