Találd meg a hozzáillőt!

Egy kis apróság a kollégának, a nagynéninek, de ne feledkezzünk el az angoltanárról sem. Gondoltál már arra, hogy növényt ajándékozz? Ez igazán hosszú távra szóló figyelmesség, ráadásul abszolút személyre szabható.

Nézzük, kinek melyik ajánlható!

1. Kezdő növénytartóknak: ZZ-pálma (másnéven zámia vagy agglegénypálma)

Szépen díszít a leveleivel, jól mutat és gyakorlatilag elpusztíthatatlan, kezdőknek is ajánlott! Mindenféle fényviszonyt elvisel, és hosszú ideig bírja víz nélkül is. Úgyhogy annak, aki (eddig) sikertelen volt a növénynevelgetésben, gond nélkül ajándékozható.

Fotó: JRP Studio

2. Az álmatlanul forgolódónak: levendula

A levendula segíti a nyugodt éjszakákat, nyugtató, stresszűző, relaxáló hatással bír. A levendula illóolaja is javítja az alvás minőségét, de miért ne tarthatnánk egy egész cserépnyi növényt a hálószobánkban?

Fotó: Carlos Amarillo

3. A kutyarajongónak: közönséges elefántláb

Ez a növény nem mérgező a kutyusok számára, ugyanakkor könnyű gondját viselni. Remek ötlet olyanoknak is, akik sokat utaznak, vagy inkább töltik az idejüket a négylábúval és némi sétával, mint a növény locsolásával… Elviseli a közvetlen, de a szórtabb fényt is.

Fotó: flickr.com/photos/robert_stok

4. A macskagazdinak: mexikói bambuszpálma

Gyompálma néven is ismert ez a leveleivel díszítő szobanövény. A cicákra nézve nem mérgező, úgyhogy nem lesz gond, ha megrágcsálják. Legjobban világos vagy félárnyékos helyen érzi magát, de a huzatot nem viseli el, ledobja a leveleit.

Fotó: Flickr.com lukestehr, Forest and Kim Starr

5. A napimádóknak: aloe vera

Azoknak, akiknek sosem elég a napsütésből, de folyton le vannak égve, tökéletes választás az aloe vera. A növény természetes gyógymód napégésre, elsősegély a piros bőrnek. Az aloe vera összetevői hidratálják is a bőrt, segítenek a napkárosította bőrnek helyrejönni. A húsos levelű növény a világos helyet kedveli, de a túl sok vizet nem viseli el.

6. A hobbiszakácsnak: fűszerek az ablakpárkányra

Főzés közben csipegetni a friss fűszerekből: egy lelkes szakács ennek örül a legjobban. A bazsalikom, oregánó, petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, menta, snidling a konyhai ablakpárkányon is megél. Ehető virágokat is ajándékozhatunk, például sarkantyúkát vagy borágót.

7. A szerencsevadásznak: pénzlevelű pilea

Szívós növény, amelyet a barátság jelképeként, de szerencsehozóként is adhatnak. Hozzá kötődő legenda, hogy ha elásunk egy pénzérmét a földjében, jószerencse áll a házhoz. Nagyon könnyen szaporítható, így a sarjakat továbbadhatjuk a barátainknak – ezért is tartják a barátság jelképének.

Fotó: JRP Studio

8. A hedonistának: orchidea

A szépség és öröm szerelmeseinek, a mértéktelen gyönyörhalmozóknak mindenképp orchideát adjunk! Sokan tartanak attól, hogy nehezen marad meg és túl igényes, de ma már számos olyan faj, fajta kapható, amely bárkit megörvendeztet elegáns virágaival. A tartása könnyen megtanulható.

9. Az őrült tudósnak: Vénusz légycsapója

A húsevő növényke működését megfigyelni nagyon érdekes lehet egy erre fogékony személy számára. Ezek a növények hetekig is kibírják táplálék nélkül, de ha véletlenül betéved egy légy a csapdájukba, annak bizony annyi.

10. A részletekre ügyelőnek: bonsai fácska

A gondoskodó, részletekben elvesző, törődő embernek kitűnő választás egy bonsai. Ennek a növénynek figyelemre, ápolásra van szüksége, megfelelő helyet, szigorúan betartott öntözést, metszegetést igényel – cserébe különleges, egyedi szépségével ajándékoz meg.

11. A fürdőmestereknek: páfrányok gyűjteménye

Ha a megajándékozott imádja magát órákig áztatni a kádban, mindenképpen a páfrányok az ő növényei: az agancspáfrányok, a szalagpáfrányok, a szobapáfrány. Ezek a növények imádják a páradús környezetet, a nedvességet, tökéletesek a zuhanyzóba, a fürdőbe.