Sakkfigura.

Litvánia fővárosában, Vilniusban minden adventi időszakban szokatlan, hatalmas karácsonyfát állítanak fel a központi Katedrális téren, az óvárosi részen. A 70 ezer égővel díszített fa idén 27 méter magas és mintegy 6000 lucfenyőág alkotja. Az ágakat nem azért vágták le, hogy karácsonyfát építsenek belőlük, hanem a környékbeli erdőkben dolgozó munkások hagyták hátra, miután karbantartották, megmetszették a fákat.

Az elegáns, tündöklő kék-fehér fa egy sakktábla királynőjére emlékeztet.

Fotó: Saulius Žiūra

Ez nem véletlen: a készítése során ugyanis azt a sakkfigurát használták modellként, amelyre 2007-ben régészeti ásatások közben bukkantak a belvárosban. A 14-15. századból származó lelet kecskerágó ágából készült. A közepére geometriai mintákat faragtak, a tetejét virágmotívumok díszítik. A történészek szerint a litván nemesség körében igen kedvelt elfoglaltság volt a sakk.

A káprázatos karácsonyfa mellett kézműves termékeket és édességeket kínáló adventi vásár, karácsonyi vonat, jégpálya és meseszép adventi fénydekoráció várja az idelátogatókat.

Fotó: Gabrielius Tamosiunas és Gabrielius Khiterer

Nem csoda, hogy 2019-ben a brüsszeli székhelyű utazási szervezet, a European Best Destinations (Európa legjobb úti céljai) a vilniusi karácsonyfát választotta a legszebbnek az öreg kontinensen. Az eredmény több mint 14 000 utazó szavazata alapján dőlt el, akik 82 ország képviseletében adták le voksaikat.

Forrás: www.mnn.com