5 tévhit, amit nem tudtunk a serkékről.

Ovikban, iskolákban a fejtetű terjedése évről-évre gondot okoz, a szülők pontosan tudják, hogy milyen macera kiirtani a serkéket a hajból. Hiába mosunk rendszeresen hajat, a tetveket egyáltalán nem érdekli a higiénia. Még ma is sok tévhit kapcsolódik a kellemetlen rovarokhoz, amelyek miatt gyakran tabutémának számít a fejtetvesség – ezzel viszont épp az attól való megszabadulást gátoljuk.

Nézzük, mely tévhitek keringenek legtöbbször a köztudatban!

Nem ugrálnak, hanem másznak

Az apró rovarok ugrálni nem tudnak, mászni viszont annál gyorsabban: akár 23 cm-re is képesek eljutni egyetlen perc alatt. Nem meglepő tehát, hogy óvodai és iskolai közösségekben, ahol sok gyermek tartózkodik egymáshoz közel, pillanatok alatt képesek megfertőzni akár egy egész csoportot, osztályt is.

Sosem az ápolatlanság jele

Jellemzően azt gondoljuk a tetűről, hogy előfordulása az ápolatlansággal jár együtt, és a serkék akkor jelennek meg, ha valaki nem gondozza rendszeresen a haját. A PedicuStop szakértője szerint a közhiedelemmel ellentétben a tetvek a tiszta és gondozott fejbőrt kedvelik igazán, így nem ritka, hogy rendszeres hajmosás mellett is megjelennek. Tévhit az is, hogy a fertőzött hajú egyén nagyon vakarózik, 53 százalékuk ugyanis nem észlel különösebb tünetet.

Egyszerre akár több ezer fejtetű is lehet egy gyermek fejbőrén

A tetvek természetüknél fogva folyamatosan új gazdát keresnek, akinek a fejbőrén lerakhatják serkéiket. A nőstény tetű már 24 órával a párosodás után elkezdi lerakni az első tojásokat. Az átlagos tetűfertőzés során húsz tetű jelenhet meg a hajzaton. A nőstény rovar rövid, harmincnapos élete során naponta 5 és 10 közötti petét rak le, ennélfogva pár nap alatt akár több száz tetű is keletkezhet egy kisgyermek fejbőrén.

A lányok nagyobb veszélyben vannak

A lányos anyák már megtapasztalhatták, hogy a tetű az édes vért kedveli, a tesztoszteron kevésbé népszerű nála, így a nők jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Gyermekeknél a hosszabb hajú lányok vannak különösen veszélyben, ugyanis a tetvek kapaszkodási ösztönét segítik a hosszú hajszálak, amelyeken kedvükre tanyázhatnak a rovarok.

A szülő felelőssége

A fertőzést elkapó gyermekeket korábban csak a megfelelő kezelés elvégzése után, védőnő jóváhagyásával lehetett visszaengedni az iskolai közösségbe, ma azonban egyedül a szülők felelőssége a tetvek alapos kiirtása és a rendszeres, megelőző hajápolás. Sokan nem tudják, hogy a fejtetű nem múlik el magától, nekünk kell tennünk ellene. A fizikálisan ható készítmények előnyösebbek a kémiailag ható szerekkel szemben, ugyanis blokkolják a tetű és a lárvák mikro-légzését, ezáltal azok pár órán belül megfulladnak.

Cikkünk megírásához a positive.hu sajtóanyagát használtuk.