Játékkal a Földünkért.

Március 10-én magyar kezdeményezésre a világ talán legfontosabb élőlényeit, a beporzókat fogjuk ünnepelni. A ’Beporzók napja’ alkalmából március első hetében Budapest XII. kerületében, Hegyvidéken felavatják hazánk első ’Beporzó tanösvényét’.

Az útvonal Hegyvidék 12 kiemelkedő helyszínén, például a Kis-Svábhegyen vagy a Szépjuhásznénál kalauzolja végig az érdeklődőket. Mindenhol akad látnivaló, van egy feladvány és a megfejtésért jár egy apró jutalom, mindez a beporzással, a beporzókkal kapcsolatos. Minden állomásról kis természetrajzi és kulturális tájékoztatást is kapunk.

A tanösvény tartalmi kidolgozását – dr. Vásárhelyi Tamás vezetésével – a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó munkacsoportja végezte el, a megvalósítást a Hegyvidéki Önkormányzat támogatta. A tanösvény helyszínén március elején kihelyezésre kerülő táblákon egy-egy QR kód szerepel majd; ezekre kattintva az adott állomás anyaga és a játékos feladat is megjelenik.

A beporzókat mi is segíthetjük, például méhbarát kertekkel, rovarhotelek kihelyezésével, a vegyszerek mellőzésével.

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó vándortanösvény kézikönyve letölthető: Beporzó vándortanösvény felhasználói kézikönyv

A tanösvényről itt kaphatunk bővebb információt:

Március elején nyílik Magyarország első Beporzó tanösvénye

Forrás: zold.hegyvidek.hu