Alternatív fehérjeforrás.

2022. február 10-én az Európai Bizottság elfogadta a házi tücsköt, mint fogyasztásra alkalmas élelmiszert. Ez már a harmadik rovar, amelyet engedélyeztek a lisztbogár lárvája és a vándorsáska után.

A házi tücsök (Acheta domesticus) alapvetően rágcsaként vagy élelmiszer összetevőként juthat szerephez a táplálkozásunkban. Az engedély a fagyasztott, szárított és porformájú tücsökre is kiterjed.

Az új élelmiszerek köré azok a ételek tartoznak, amelyeket 1997. május 15-e (az új élelmiszerekről szóló első rendelet hatálybalépése) előtt nem fogyasztottunk az EU-ban jelentős mértékben. Noha a feljegyzések szerint egyes országokban a történelem során előfordult, hogy az étlapon szerepeltek ezek a rovarok is, ezt egyetlen tagállam sem erősítette meg. Az uniós piacon minden új élelmiszert akkor lehet forgalomba hozni, ha a szükséges engedélyeket megkapja.

A szabályozás szerint a termék jóváhagyását szigorú vizsgálatok előzik meg. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos bizonyítékok alapján vizsgálja az emberi egészségre gyakorolt hatásokat, esetleges kockázatokat.

A rovarok fogyasztására való törekvés egyre ismertebbé válik, miután nyilvánvaló, hogy a nagyüzemi mezőgazdasági termesztés és állattenyésztés súlyos problémákat vet fel. A fehérjében, zsírokban, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag rovarok fenntartható alternatívát kínálhatnak.