Jobb kedv, tisztább levegő.

Mintha a home office terjedésével a szobanövények is újra divatba jöttek volna! a több otthon töltött idő sokakat arra inspirált, hogy az otthonukat is csinosítsák, zöldítsék.

A szobanövényekről való gondoskodás a mentális állapotunkat javítja, hiszen egy élőlény életben tartása sikerélménnyel tölthet el. Egyfajta meditáció stresszűzés ez a fajta foglalatoskodás, ami a pandémia alatt különösen felértékelődött. A kertészeti terápia beltéren is működik!

A szobanövények a fizikai állapotunkra is jó hatással vannak. Egy híres tanulmány, az 1989-es NASA levegőtisztasággal kapcsolatos kutatás már összegezte azokat a növényeket, amelyek a levegőt legjobban tisztítják a méreganyagok eltávolításával.

A szobanövények növelik a levegő oxigéntartalmát, amely segíthet a fejfájás megszüntetésében, a koncentráció növelésében, az általános hangulatunk javításában  A zöldek a levegő nedvességét is növelik, ami a száraz bőr elkerülésében lehet hasznos.

Számos szobanövény hozzájárul az illékony szerves vegyületek (volatile organic compounds, VOCs) eltávolításához, amelyek festékekből, dohányfüstből, lakkból, burkolóanyagból származnak. Belégzésük irritálja a szemet, az orrot, a torkot, orrfolyást és nehézlégzést is okozhatnak.

Ha tehát szobanövényekre vágyunk, érdemes ezen 7 növény valamelyikével kezdeni:

1. Vitorlavirág

Az egyszerűen gondozható vitorlavirág a tanulmányok szerint a levegő minőségét is javítja. Eltávolítja a CO²-ot, az illékony szerves vegyületeket és formaldehidet a légtérből. Fontos, hogy a kisgyerekek és házi kedvencek ne férjenek a növényhez, ugyanis kalcium-oxalátot tartalmaz, ami irritálhatja a gyomrot és a légzőszervrendszert nagyobb mennyiségben fogyasztva. Közepes vagy gyengébb fényviszonyok mellett is jól fejlődik, de a legjobban világos, tűző naptól védett helyen érzi magát. Ne öntözzük túl, de tartsuk a földjét nedvesen!

2. Hegyescsúcsú futóka

Nem csak mutatós a kúszó habitusával és szívalakú leveleivel, de ismert, mint természetes légtisztító is. Hatékonyan csökkenti a beltéri ózonszintet és eltávolítja az illékony szerves vegyületeket. A levelek oxalátot tartalmaznak, amelyek mérgezőek lehetnek a háziállataink számára. A növény igénytelen, csak arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl, a kevés törődést elviseli.

3. Zöldike

Igen mutatós a hosszú, keskeny leveleivel, amelyek különösen függőkosarakban látványosak. A zöldike megköti a levegő káros méreganyagait. Igénytelen szobanövény, mérsékelt, vagy több fényt igényel (de a tűző napot nem tűri). Nem bánja, ha elfelejtjük meglocsolni, sőt ajánlott két öntözés közt hagyni, hogy kiszáradjon a földje.

4. Anyósnyelv

Felálló, hosszú, kemény levelei elegáns külsőt kölcsönöznek a növénynek. A szanzavéra megszűri a levegőt és eltávolítja a méreganyagokat.  Melegkedvelő. A világos, napsütötte, de nem tűző napban fürdő hely ideális számára, de árnyékosabb sarokban is megél. A földjét hagyjuk két locsolás között kiszáradni.

5. Borostyán

Nem csak a kertben, a szobában is megél a borostyán. Csökkenti a levegő CO² és formaldehid  szintjét, kiszűri az illékony szerves vegyületeket, a xilolt, benzolt, toluolt, sőt a penészesedést is gátolja. Legyünk körültekintőek, kisállatokra mérgező! Tegyük árnyékosabb, sötétebb helyre és 2 öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét.

6. Csíkos sárkányfa

Az elegáns növény hosszú, csíkos leveleivel díszít, amelyek a mérgeket is kiszűrik a levegőből. Macskákra és kutyákra nézve ez a növény is mérgező. Ugyanakkor nem igényel sok törődést, de ne tegyük közvetlen tűző napba. Mérsékelt, szórt fényben még virágzik is.

7. Szobafikusz

A szobafikusz az újabb tanulmányokban is hatékonynak bizonyult az illékony szerves vegyületek eltávolításában. A növény napos és árnyékos helyen is jól fejlődik, nem csak beltéren, de nyáron a teraszon is tartható. Tolerálja a szárazságot is.