Miután lefőztük az élénkítő, finom kávét, a legtöbben a kávézaccot egyenesen a hulladékgyűjtőbe dobjuk. A kávézacc azonban nem szemét! Számtalan módon felhasználhatjuk a ház körül. Következzen 8 remek példa arra, hogyan vehetjük hasznát a háztartásban!

Hogyan használjuk fel a kávézaccot a háztartásban?

1. Megszünteti az ételszagot

A hűtőszekrényt és a fagyasztót könnyen szagtalaníthatjuk kávézacc segítségével. Tegyünk egy adag, régebben lefőtt kávézaccot egy fedél nélküli ételtartó dobozba, majd helyezzük a hűtő vagy fagyasztó egyik polcának hátsó fertályára. Néhány hétig hagyjuk is ott. A kávézacc magába szív minden ételszagot. Ez idő alatt tegyük félre a cseréhez szükséges következő adag zaccot. Miután a hűtőből vagy fagyasztóból kivettük a jó szolgálatot tett, elhasználódott zaccot, még mindig nem kell megszabadulnunk tőle. Ha van kertünk és komposztáló ládánk, öntsük a zaccot oda. Később az érett komposzttal együtt felhasználhatjuk a kerti talaj értékes tápanyagokkal való ellátásához.

2. A konyhapult letakarítása, edények tisztítása

Szórjunk egy kevés régi zaccot egy konyhai törlőruhára vagy szivacsra, majd takarítsuk le vele a makacs foltokat, ételmaradványokat a konyhai munkafelületekről és különböző edényekről. Nem kell amiatt aggódnunk, hogy megsérül a kezelt felület, mivel a kávézaccot alkotó kávéőrlemény nem karcol.

3. Antikolás

Akinek szívügye a kézművesség, a kávézacc szárnyakat adhat a képzeletének és kreativitásának. Az unalmas fehér papírlapot percek alatt “antik” pergamenné varázsolhatjuk egy kis kávézacc segítségével. Az antikolt lapot felhasználhatjuk aztán különböző kézműves tárgyak elkészítéséhez, de érdekes egyedi ajándék is válhat belőle. Áztassunk be egy adag régi kávézaccot, hogy megfesthessünk vele szinte bármit – a különböző szövetektől kezdve a madártollakon át egészen a húsvéti tojásokig.

4. Házi készítésű gyertyák

Ha szeretjük a kávé csábító illatát és szinte betelni sem tudunk a frissen lefőzött kávé keltette jóleső érzéssel, akár egész nap élvezhetjük, ha a kávézaccot gyertyák elkészítéséhez használjuk fel. Szükségünk lesz csésze alakú filterpapírra, kb. egy csészényi gyertyaviaszra, ollóra, papírtörlőre, kanócra, egy kisebb nyeles edényre a viasz felolvasztásához, egy kevés kávézaccra, valamint egy kisebb, üvegből készült keverőtálra. A saját készítésű, kávé illatú gyertyákat meggyújtva máris érezhetjük a kávé magával ragadó illatát.

5. A kályha, kandalló letisztítása

Az egyik legunalmasabb és legidegőrlőbb házimunka minden bizonnyal a kályha vagy kandalló kitakarítása. Sokszor nem csupán a kályhát kell letakarítanunk, hanem a helyiségben található, bekormozódott bútordarabokat is. Szerencsére ennek nem kell mindig így lennie! Mindössze annyit kell tennünk, hogy a hamura kávézaccot szórunk, hogy hamarabb elhamvadjon. Így könnyen kilapátolhatjuk a hamut anélkül, hogy bármit beszennyeznénk a kandalló közelében.

Hogyan készítsünk kávézaccból szépségápolási terméket?

6. Testradír

A bőrünkről eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket a kávézacc felhasználásával készült különleges testradírral. Keverjünk össze egy kevés természetes olajat meleg vízzel és kávézaccal. A mixtúrával dörzsöljük be a bőrünket.

7. Fiatalító arcápoló

Nincs, aki ne szeretné, hogy bőre minél tovább üde és fiatalos maradjon. Készítsünk arcápoló maszkot: keverjünk össze két evőkanál kávézaccot ugyanannyi bio kakaóporral. Ezután adjunk hozzá három evőkanál teljes tejet vagy tejszínt, végül keverjünk hozzá egy evőkanál mézet. Elmondhatjuk, hogy alfa-hidroxi savakat tartalmazó, antioxidáns hatású, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmazó arcápolót készítettünk.

8. Házi készítésű szappan

Leggyakrabban kávéivással jut a szervezetünkbe koffein. De azt vajon hányan tudtuk, hogy a koffein a bőrünkön keresztül is felszívódhat? A bizonyíték rá a számos koffeintartalmú szappan, amelyet például a neten is megrendelhetünk. De miért költsünk olyasvalamire, amit saját magunk is elkészíthetünk?

Vegyünk elő egy egyszerű szappant és módosítsuk a hatását egy kis kávézaccal. Mindenekelőtt egy nyeles edényben olvasszuk fel a szappant, majd keverjünk bele kávézaccot. Más hozzávalókat is adhatunk hozzá, például a kedvenc illóolajunkat. Addig kevergessük, amíg homogén állagú elegyet nem kapunk, majd a keveréket öntsük egy megfelelő formába. Várjunk, amíg megszilárdul, majd fordítsuk ki. A feljavított szappant már a következő fürdőnkhöz felhasználhatjuk.