Arborétum, kilátó és medvehagymaház az élen.

Idén nyolcadik alkalommal osztották ki „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” címeket, a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség kezelésében.

A kétfordulós pályázatban először azt vizsgálták, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is.

Az első körön túljutott pályázatokat aztán helyszínbejárás során is értékelték, látogató- és családbarát jellegüket figyelembevéve.

Két fő kategóriában hirdettek nyertest: a látogatóközpontok közül a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpont vitte el az aranyérmet. A Károly-magaslaton emelt kilátó a Soproni-hegység legnépszerűbb kirándulóhelye.

https://www.instagram.com/p/BK6R9vig5X8/?taken-at=13782210

https://www.instagram.com/p/BZbxJKjgQ3x/?taken-at=13782210

A tanösvények közül a Folly Arborétum nyert: a badacsonyörsi kert különleges cédrusairól, ciprusairól, valamint az alapító család emlékeit és történelmét is őrző értékvédő munkájáról ismert.

https://www.instagram.com/p/36gaAkSMCe/?taken-at=761831974

Különdíjat is kiosztottak, ezt idén a 2016-ban átadott orfűi Medvehagyma Ház Ökoturisztikai Látogatóközpont nyerte el.

https://www.instagram.com/p/BK5c8oIgETc/?taken-by=medvehagymahaz

https://www.instagram.com/p/BPHnEdOAmkG/?taken-by=medvehagymahaz

https://www.instagram.com/p/BXXBVLhh4hP/?taken-at=960015034022736

Forrás: www.turistamagazin.hu