A zöldségnek ez a része – ugyanúgy mint a gumó – ehető, sokoldalúan felhasználható.

A vöröses erezetű levelek kissé édeskés ízűek, a cékla egyébként szokványos, kissé földes íze nem érezhető rajtuk.

Többek között kiváló alapanyag belőle salátákhoz, piték töltelékéhez, lehet húsok mellé köret, készíthetünk belőle zöldséglevet. Akár meg is tölthetjük a leveleket.

A különféle receptek alapján az látszik, hogy a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan elkészítve kiváló ételek születhetnek belőle, illetve hogy a fokhagyma jól illik hozzá. Ha nyersen szeretnénk fogyasztani (salátaként vagy például gyümölcscentrifuga segítségével zöldséglevet készítünk belőle), érdemesebb zsengébb leveleket felhasználni.

Salátákban remek kiegészítője más zöldségeknek:

Vagy sajtnak és tojásnak:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marzena, Perth, Australia (@orange_mania) által megosztott bejegyzés

Kínálhatjuk húsok, tengeri herkentyűk mellé salátaként vagy köretként:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Susanding (@suaanding) által megosztott bejegyzés

Színtiszta egészség:

A ma oly divatos street food esetében is helytáll, de bármilyen szendvicshez adva kiváló:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Karolina Skr (@goodtobeyourself) által megosztott bejegyzés

Sőt, még pesto vagy tésztaszósz is lehet:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🌎TERATH🌎 (@vegan_terath) által megosztott bejegyzés

Céklát az üzletek, de még gyakran a piacok kínálatában is jellemzően levelek nélkül találunk. Akinek nincs lehetősége a kiskertben termelni ezt a nagyszerű zöldséget, leveles cékláért érdemes termelői piacokra, biozöldségeket árusító üzletekbe ellátogatnia.

További olvasnivaló a témában: 7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét