A zöldségnek ez a része – ugyanúgy mint a gumó – ehető, sokoldalúan felhasználható.
A vöröses erezetű levelek kissé édeskés ízűek, a cékla egyébként szokványos, kissé földes íze nem érezhető rajtuk.
Többek között kiváló alapanyag belőle salátákhoz, piték töltelékéhez, lehet húsok mellé köret, készíthetünk belőle zöldséglevet. Akár meg is tölthetjük a leveleket.
A különféle receptek alapján az látszik, hogy a spenóthoz vagy a mángoldhoz hasonlóan elkészítve kiváló ételek születhetnek belőle, illetve hogy a fokhagyma jól illik hozzá. Ha nyersen szeretnénk fogyasztani (salátaként vagy például gyümölcscentrifuga segítségével zöldséglevet készítünk belőle), érdemesebb zsengébb leveleket felhasználni.
Salátákban remek kiegészítője más zöldségeknek:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Contents
Vagy sajtnak és tojásnak:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Kínálhatjuk húsok, tengeri herkentyűk mellé salátaként vagy köretként:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Színtiszta egészség:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
A ma oly divatos street food esetében is helytáll, de bármilyen szendvicshez adva kiváló:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Sőt, még pesto vagy tésztaszósz is lehet:
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
Céklát az üzletek, de még gyakran a piacok kínálatában is jellemzően levelek nélkül találunk. Akinek nincs lehetősége a kiskertben termelni ezt a nagyszerű zöldséget, leveles cékláért érdemes termelői piacokra, biozöldségeket árusító üzletekbe ellátogatnia.
További olvasnivaló a témában: 7 ok, amiért NE DOBD KI a cékla levelét