Hogy az indulás és az ottlét is mindenkinek kellemes legyen.

Ha táborozni indul a gyerek – kiváltképp, ha először – az izgatott várakozás mellett sok a bizonytalanság is, főképp bennünk, szülőkben. Pedig néhány egyszerű lépést követve sokkal magabiztosabban készíthetjük fel és engedhetjük útjára gyermekeinket.

1. Játsszunk táborosat!

Ha a lurkó korábban még nem vett részt hasonló programban, azzal kapcsolatosan sok kérdés merülhet fel benne.

Fontos tehát, hogy a szükséges tárgyak összekészítésén túl gondoskodjunk arról is, hogy a kis táborozók lélekben és gondolatban is felkészülten érkezzenek meg a nagy kalandok helyszínére.

Készítsük fel őt játékkal, imitáljuk a táborozást! Szervezzünk pizsamapartit a barátokkal, vagy akár sátrat is állíthatunk a kertben, hogy átadjuk neki a különleges tábori hangulatot. Hangsúlyozzuk a pozitívumait, meséljünk neki akár saját tapasztalatainkról is, motiváljuk azzal, hogy új barátok és maradandó élmények várják.

2. Ösztönözzük magabiztosságra és önállóságra!

Beszéljük át vele a legfontosabb tudnivalókat, adjunk át neki minden információt arról, hogy mire számíthat: hová mennek pontosan, hányan lesznek, kik lesznek ott és hogy mit fognak csinálni.

A bőröndbe mindenképpen együtt pakoljunk be vele, hiszen, ha tisztában van azzal, hogy mit és hol talál, az magabiztosságra és önállóságra ösztönzi. Mondjuk el a tábori szabályokat, hogy hogyan kell viselkedni és mi mindenre kell figyelni, és tudatosítsuk benne, hogy a táborvezetőkhöz akármikor fordulhat.

3. Megfelelő ruhadarabokat csomagoljunk!

A táborok szervezői időnként előre meghatározzák, milyen ruhadarabok lesznek a legpraktikusabbak a táborban. Azonban ez sokszor nem egy pontos lista, inkább csak iránymutatás. Ezért is fontos, hogy mi magunk is átgondoljuk, mi mindenre lehet majd szükség. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy részletes és pontos információink legyenek a helyszínről és a napi programokról.

Kényelmes ruhadarabokat pakoljunk, közben pedig arra vigyázzunk, hogy gyermekünk táskája ne legyen túl nehéz. Készüljünk a hűvösebb időre még akkor is, ha zavartalan napsütést jósolnak a szakemberek.

Ne felejtsünk el bepakolni egy kisebb hátizsákot a kirándulásokhoz vagy strandolásokhoz. Válasszunk olyat, amelybe belefér egy szendvics, egy fél literes üdítő, egy pulóver és egy törölköző.

Az is fontos, hogy ne egyetlen pár cipővel indítsuk útnak. Legyen tartalékba legalább egy pár kényelmes, az időjárásnak és a várható helyzeteknek leginkább megfelelő lábbeli is.

További tanács, hogy ruhák és cipők közül is érdemes kipróbált darabokat választani, szemben a teljesen újakkal, hogy ne a táborban derüljön ki, hogy valami kényelmetlen, mégsem megfelelő.

4. Ne csak törölközőt és szappant!

Ahhoz, hogy a gyerekek komfortosan érezzék majd magukat, a tisztasági csomagunkban mindenképpen legyen nedves törlőkendő, kézfertőtlenítő, egészségügyi papír, papír zsebkendő, sebtapasz, kullancs- és szúnyogirtó.

Magas faktorszámú naptejet még akkor is tegyünk el, ha nem vízparti táborba megy a gyermekünk, hiszen a magas UVB sugárzás gyorsan leégéshez vezethet egy kirándulás alatt.

5. Figyeljünk a kommunikációra!

Rajtunk is múlik, hogy gyermekünk ne érezzen honvágyat a tábor ideje alatt. Figyeljünk arra, hogy semmiképp se mondjunk olyanokat, hogy „Mihez kezdek én nélküled?”, mert ez bűntudatot ébreszthet a kicsiben. A tábor ideje alatt tartsuk gyermekünkkel a kapcsolatot, de adjuk meg neki a kellő szabadságot! Ne hívjuk túl sokszor, mert azt fogja érezni, hogy aggódunk, és ez negatív érzéseket fog kelteni benne.

A honvágy leküzdésében különösen sokat segíthet, ha elviszi magával a kedvenc plüssállatát, ezért ezt se felejtsük ki a bőröndből.

A cikk megírásához a K&H gyógyvarázs program hírlevelét használtuk!