Hullámok találkozása.

A Kínában található Csientang folyó a Csöcsiang tartomány legnagyobb folyója. A folyam régóta híres az erős ár-apály jelenségről, rendszeresen itt formálódik a világ legnagyobb toló-árja. Időnként akár 9 méter magasra is rúghat az ár, vagyis gyakran lehet óriás hullámokat megfigyelni. 2021-ben pedig egészen különleges jelenséget írtak le: ha bizonyos körülmények találkoztak, az apály spirális hullámokban érkezett, ami miatt úgy festett, mintha halpikkelyek vagy tetőcserepek lettek volna a víz felszínén. A jelenség halpikkely-ár néven vált ismertté.

Mivel ezt a szokatlan mintázatot csupán csak néhány évvel ezelőtt figyelték meg először, a pontos okokat még nem sikerült feltárni.

Természetesen már számtalan elmélet született, akad, aki a forgó áramlatokkal magyarázza, azaz az ár nemcsak egyszerűen a szárazföld felé tart, majd finoman irányt vált, de a forgó áramlatok miatt megváltozik a folyása is egy ciklus alatt, a sebessége viszont nem. Így keletkeznek a ferde szögben ütköző hullámok, amelyek különös mintázatban találkozhatnak.

Vélhetően a csillagok állása, a domborzat és a szél iránya is szerepet játszik a halpikkelyek létrejöttében, ahogyan a Hold és a Nap is. A torkolat sajátos alakja ugyancsak döntő tényező lehet: nagyon szűk a folyó szájánál, ugyanakkor nagyon széles ott, ahol a tengerrel találkozik.

Forrás: www.odditycentral.com