Faliszőnyeg, műkandalló, kerti törpe.Igen valószínű, hogy mindenkinél akad némi giccs otthon, mondjuk műszálas faliszőnyeg, vagy porcelánmacska formájában. Valószínűleg nem volt ez másként Cristian Lica-nál sem, talán ez adta a kiinduló ötletet ahhoz, hogy két évtizeden át gyűjtögesse az ízléstelen csecsebecséket.

A mintegy kétszáz kiállítási tárgyat felvonultató múzeum most nyílt meg Bukarestben. A tárlatot hét tematika – Drakula, vallás, kommunizmus, lakásdíszítés, roma, modern és saját giccs – mentén rendezte be, de a figyelmes látogató sokhelyütt ezek rafinált szimbiózisát is felfedezheti.

Fotó: kitschmuseum.ro

A múzeum legnagyobb kiállítótermét a Szöktetés a szerájból librettója által ihletett részletgazdag faliszőnyeg uralja, szagosított művirágok, színes üveggyöngyök, világító keresztek, festett porcelánkutya és Miki egér-matricás tárcsás telefonkészülék társaságában. Odébb LED-es dollárnyaklánccal díszített impozáns Dávid-szobor látható, a kiterített alsóneműk között pedig az eredetinél alig egy kissé meggyötörtebb mosolyú Mona Lisa-reprodukcióban gyönyörködhet a látogató.

Fotó: kitschmuseum.ro

Fotó: kitschmuseum.ro

Nem hiányzik a Ceausescu-korszak egyik státusszimbólumának számító, vörösen világító villanykandalló sem (ebből talán még a pincében is akad, nem igaz?), de akad itt gitározó kerti törpe, piaci rafiaszatyor, ördögűzésre használatos fokhagymafüzér, meg számos szerencsehozó esküvői kellék.

Az állandó giccstárlat mellett a kezdeményező egy képzőművészeti galériát akar nyitni, ahol kortárs képzőművészek állíthatják ki a múzeum profiljába illeszkedő munkáikat.
A giccsmúzeum a román főváros egyik idegenforgalmi célpontjának számító óvárosban, a Covaci utca egyik épületének második emeletén nyílt meg. Aki arra jár, ki ne hagyja ez a kultúrsokkot!

Fotó: kitschmuseum.ro

Fotó: kitschmuseum.ro

Forrás: www.museum.hu