Ne legyen belőlük szuvenír!

Kubában találjuk a legnagyobb fajgazdagságú csigaállományát. A rengeteg puhatestű közül is kiemelkednek a festett csigák, amelyek a Polymita nemzetségbe tartoznak. A lenyűgöző szépségű gerincteleneket kizárólag ezen a karibi szigeten csodálhatjuk meg. Házuk ezernyi színben pompázhat a baracktól a citromsárgán, zöldön, narancson át, egészen a rózsaszínig.

Sajnos az illegális vadkereskedés ezeket a meseszép csigákat is érinti, mind a 6 Polimyta faj a kritikusan veszélyeztetettség fokára került már.

Nemrég egy olasz fotós, Bruno D’Amicis utazott a szigetre annak érdekében, hogy természetes környezetükben kapja lencsevégre az állatokat. A csigákért rajongó férfi abban reménykedik, hogy képeivel segíthet rájuk irányítani a figyelmet, ugyanis a csecsebecsék, szuvenírek iránti igény miatt ezek az állatok jóformán a kihalás szélére kerültek.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bruno D’Amicis (@brunodamicisphoto) által megosztott bejegyzés

A kutatók tudják, hogy ezek a csigák egy keskeny, növényekkel borított parti szakaszon élnek Kuba keleti részén, azt azonban nem ismerik, hogy mekkora az egyedszámuk, sőt az sem biztos, hogy minden létező faj leírásra került már.

Természetes környezetükben ezek a színes csigák a fákon és bokrokon élnek, ásványi anyagban gazdag mohákat és zuzmókat fogyasztanak, ezek adják a ragyogó színüket is. Ez a táplálkozás nem csak a csigákat, de a növényeket is egészségesen tartja.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bruno D’Amicis (@brunodamicisphoto) által megosztott bejegyzés

Zsákmányként táplálékot jelenteknek a kubai csigászhéjának és más veszélyeztetett őshonos fajoknak is. Akár 6 hónapig is ugyanazon a helyen tartózkodhatnak, nem jellemző rájuk a helyváltoztatás.

A kubai biológusok azon fáradoznak, hogy ismeretekkel lássák el a régió gazdálkodóit, különös tekintettel a kávé- és dohányültetvényesekre. Ezenfelül az idelátogató külföldieket is edukálni tervezik, hogy minél többen tisztában legyenek a sziget csigáinak fontos szerepével. Továbbá szaporítási programot indítanak, mivel lassú életmódjuk rendkívül sebezhetővé teszi ezeket az állatokat az orvvadászat és a klímaváltozás miatt.

Ezek a csigák sokkal értékesebbek élve, mint halva – ezt igyekeznek a szakemberek a turizmusból élők felé is közvetíteni. Mivel az egyetlen élőhelyük Kuba, ott kell őket megőrizni.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org