A turisták rendületlenül dobálják a kenyereket.

Az Egyesült Államokban, Pennsylvania-ban található Linesville árapasztó környéke valamikor hatalmas, ingoványos terület volt. A földeket a Shenango folyó szabdalta, amelynek völgyében ipari létesítmények épültek. 1913-ban egy pusztító árvíz öntötte el a környéket, ezért a folyó megszelídítése elkerülhetetlenné vált.

Fotó: Frankmiklos/Panoramio

1934-ben egy gát és egy tározó épült a vizek megőrzésére és szabályozása céljából. A betonból készült árapasztó (egyfajta túlfolyó) pedig azt a célt szolgálta, hogy függetlenül lehessen szabályozni a felső gyűjtőmedence vízszintjét. A mélyedésbe folyó víz állandó, természetes élelemmel látja el a területet, így növények, rovar lárvák, rákok és egyéb gerinctelenek táplálják az itt élő halak tömegét. Amikor ezt a jelenséget felfedezték, a Linesville-i árapasztó azonnal turista attrakcióvá vált.

Fotó: David Kanzeg/Panoramio

Több ezernyi hatalmasra nőtt ponty gyülekezik a túlfolyó szélén, vonaglanak, tátognak, várják, hogy nekik is jusson abból a rengeteg kenyérből, amit a turisták a folyóba hajítanak. Vannak, akik úgy vélik, a látvány inkább visszataszító, sőt félelmetes: „akár egy gyereket is felfalnának, ha bedobnánk a vízbe” – vélekedik egyikük.

Fotó: David Fulmer/Flickr

Groteszk módon a halak már olyan kövérek, hogy a tőkés récék a kajáért folytatott versenyben könnyedén taposhatnak rajtuk, ugrálhatnak hátukon, fel és le, hogy elkapjanak egy-egy szelet kenyeret.

Fotó: David Fulmer/Flickr

Ez a látványos akció és a lenyűgöző háttér hamar a turisták kedvencévé vált.

Linesville városa persze rá is játszik a látványosságra, mottója szerint ez az a hely, „ahol a kacsák a halakon lépkednek.” A hal hátán álldogáló kacsa már az önkéntes tűzoltóegylet címerében is helyet kapott.

Linesville Spillway

Fotó: Julie_Tedjeske/flickr

Carp at the Linesville Spillway, Pymatuning State Park

Fotó: PROLeon Reed/flickr

A kenyérdobálási szokás aggasztja a környezetvédelmi szakembereket, mivel a kenyérfélék, a fánk, a bagel, a popcorn, a keksz, vagy a sütimaradék egyáltalán nem egészséges a halak számára. 2008-ban a hatóságok már kísérletet tettek a káros szokás betiltására, azonban a történelmi, kulturális hagyományok és a turizmus alapjai olyan erősek voltak, hogy a tilalmat nem sikerült érvényre juttatni. Évente 500 000 látogató keresi fel a helyet, úgy tűnik, ez elég erős szempont ahhoz, hogy az attrakció napirenden maradjon.

IMG_2717

Fotó: Nick Rising/flickr

Fotó: David Fulmer/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com