Ezen a különleges napon minden az Év emlőséről szól.

2016. szeptember 10-én igazán izgalmas napra várják az érdeklődőket az abaligeti barlangnál. Ez a nap késő estébe nyúlóan a 2016-os év emlőséről, a denevérről szól majd.

Az I. Abaligeti denevér-lógás nem titkolt célja, hogy a látogatók minél többet megtudjanak erről az állatról, amelyet még ma is indokolatlan félelmek, babonák öveznek. A program során a játékos foglalkozások mellett beleshetünk a barlangok világába is, 3 dimenziós filmvetítéssel, valódi barlangtúrákkal, barlangi mentés bemutatóval.

Denevérek az Abaligeti barlangbanabaligetibarlang.hu

A résztvevők pókháló-játékon is részt vehetnek, amelynek keretében nem csak érdekes ismeretekkel, hanem értékes ajándékokkal is gazdagodhatnak. „Állati kísérletek”, esti denevérgyűrűzés és sok más érdekesség színesíti a programot.

Az abaligeti Denevérmúzeum felkeresése nemcsak ezen a napon, de máskor is remek program lehet. Főként a korábban elterjedt rémtörténeteknek és éjszakai életmódjuknak köszönhetően a denevérek sokak számára félelmet keltő, titokzatos, vérszívó állatok. Természetes élőhelyeik szűkülése és vadászterületeik csökkenése miatt a denevérek száma mára jelentősen megcsappant.

Szerencsére ma már egyre többen vannak azok, akik tudják, hogy a denevérek rovarokkal táplálkoznak és akkor sem fogják a vérünket szívni, ha esetleg tévedésből egy nyári estén berepülnek a nyitott ablakon, a sötétben ultrahangokkal tájékozódnak és téli álmot alszanak és nem kapaszkodnak az emberek hajába.

2004-ben az Abaligeti barlang bejáratától néhány méternyire álló, korábban turistaházként funkcionáló épület felújítása után nyílt meg Magyarország egyetlen, a denevérek világát bemutató tematikus kiállítása a Denevérmúzeum. A tárlaton nagy felbontású fotók, makettek, preparált denevérek, számítógépes ismertető és interaktív térkép nyújt betekintést a mára már a veszélyeztetett fajok közé tartozó denevérek világába. Remélhetőleg az ismeretterjesztés nyomán egyre kevesebben lesznek, akik rémülten sikítozni kezdenek, ha este összetalálkoznak egy denevérrel.

Bővebben: https://www.facebook.com/events/1808936156009370/

Címfotó: milesandmeals.cafeblog.hu