Te hányban vagy hibás?Nem születik mindenki Jamie Olivernek, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetnénk profik a konyhában, mikor a szerda esti vacsit készítjük. Talán nem is gondolnánk, milyen apróságokon milyen sok múlhat. Íme a leggyakrabban elkövetett bakik, amiken könnyen változtathatunk!

1. Nem sózod a tészta vizét főzés közben.

Utólag is menthető, de közel sem lesz igazi!

Konyhai bakik

2. Olívaolajjal sütsz.

Tudjuk, hogy egészséges, de nem erre találták ki. Bizonyos hőfok felett az olívaolaj nem csak elveszti minden értékes tápanyagát, de égni kezd!

Konyhai bakik

3. Nem melegíted fel eléggé a serpenyőt.

A profi séfek azt mondják, ha úgy érzed, már elég meleg a serpenyő, várj még két percet, és akkor lesz tökéletes! Higgyünk nekik, mégiscsak ez a szakterületük.

4. Túlfőzöd a fokhagymát.

A fokhagymának nagyon kevés a víztartalma, így nagyon hamar odaég. Általános szabály, hogy csak a főzés végén adjuk az ételhez, és nagyjából 2-3 percen keresztül főzzük. Ennyi idő bőven elég, hogy átadja az ízét!

Konyhai bakik

5. Fagyottan kezded sütni a húst.

Jó pár órát hagyd állni szobahőmérsékleten a fagyasztóból kivett húst, mielőtt főzni kezdesz! Ellenkező esetben mikor kívülről már jónak tűnhet, belül még mindig fagyos lesz.

Konyhai bakik

6. Folyamatosan forgatod a húst.

A profi séfek egyik aranyszabálya: ne nyúlj túl gyakran az ételhez. Legalábbis amikor a serpenyőben sül. Ha folyton forgatod, szét fog esni, és sokkal kevésbé lesz gusztusos.

7. Túlfőzöd a tojást.

Ha a főtt tojás sárgájának széle zöldre színeződik, annak feltehetően az az oka, hogy túlfőzted.

8. Telezsúfolod az edényt.

Ha azt szeretnéd, hogy az étel finom ropogósra süljön, helyet kell hagynod neki a serpenyőben. Ha túl sok minden kerül bele, főni fog, nem sülni!

9. Nem vársz eleget evés előtt.

Ha hús a menü, mindenképp várj legalább 5-10 percet mielőtt tálalod. Az ízeknek szüksége van egy kis időre, hogy érvényesülni tudjanak.

Konyhai bakik

10. Éhesen főzöl.

Feltehetően akkor követed el a fentiek közül a legtöbb hibát, amikor minél előbb szeretnél elkészülni. Kezdj el időben főzni!