Hamarosan kezdődnek az ötkarikás játékok!

Izgatottan várjuk már, hogy megkezdődjenek a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok Rio de Janeiro-ban.

Addig is szemezgessünk a magyar legekből!

OlimpiaFotó: http://hirmalom.com/

A legtöbb aranyérmet (összesen 7-et) Gerevich Aladár szerezte vívásban (ebből 1 egyéni, 6 csapatérem).

A legtöbb egyéni aranyérmet – ötöt – eddig Egerszegi Krisztina nyerte. Keleti Ágnes ugyancsak öt aranyérmet szerzett, ebből egyet csapatban.

Hazánk 295 olimpiai bajnoka közül a legtöbben vívásban kapták meg az aranyérmet (35-en).

A legidősebb élő magyar olimpiai bajnok a vízilabdázó Tarics Sándor volt, aki idén hunyt el, 102 évesen. Ő volt egyben a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka is volt pár hónappal ezelőttig. Magyarországon most a helyét a 95 éves kiváló tornász, Keleti Ágnes vette át.

A legelső magyar olimpiai bajnok (az újkori olimpiák történetében) Hajós Alfréd volt. A sajtó csak „magyar delfin”-nek becézte a nagyszerű úszót.

Hajós AlfrédHajós Alfréd
Fotó: http://www.korkep.sk/

A magyar sport első női olimpiai bajnoka Elek Ilona tőrvívó lett, aki 1936-ban Berlinben állhatott a dobogó legmagasabb fokára, majd tizenkét év kihagyás után, az 1948-as londoni olimpián szintén aranyérmet szerzett, majd 1952-ben, 45 évesen Helsinkiben ezüstérmes lett.

Hajós Alfréd úszó olimpiai bajnok játszott az első hivatalos magyar futballmérkőzésen és tagja volt az első magyar futball bajnokcsapatnak is. Visszavonulása után, építészmérnökként Lauber Dezsővel közösen készített stadiontervével ezüstérmet nyert az 1924-es olimpia művészeti versenyén, ahol az első díjat nem adták ki. Így Hajós az újkori olimpiák történetében az egyetlen, aki a sport és a művészeti versenyben is győzött.

A legeredményesebb magyar férfiúszó négy aranyéremmel Darnyi Tamás.

A legfiatalabb magyar olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina volt, aki első aranyát 14 évesen nyerte.

Egerszegi KrisztinaEgerszegi Krisztina
Fotó: http://www.mob.hu/

Legidősebb bajnokunk Gerevich Aladár volt, ő ötvenéves és 179 napos volt, amikor 1960-ban diadalmaskodott a kardcsapat tagjaként.

A nők közül a legtöbb ötkarikás játékon Rejtő Ildikó tőrvívó vett részt: 1960-tól 1976-ig öt olimpián volt jelen és valamennyin a dobogóra állhatott: 1964-ben, Tokióban aranyérmes lett, ezen kívül három ezüst- és két bronzérmet is szerzett.

Magyar szempontból a legeredményesebb olimpia az 1952-es helsinki XV. nyári játékok voltak: a magyar sportolók 16 arany, 10 ezüst és 16 bronzéremmel a nemzetek közötti nem hivatalos pontversenyben a 3. helyet szerezték meg.

Puskás Ferenc, 1952-es olimpia, HelsinkiPuskás Ferenc, 1952-es olimpia, Helsinki
Fotó: http://www.nemzetisport.hu/

Három magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976), és a szintén vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952). Érdekesség, hogy a Szívós család ismét ott lesz az olimpián: Márton, az unoka is vízilabdázóként képviseli hazánkat.

A magyar sport azzal büszkélkedhet, hogy az újkori olimpia legelső starthoz szólított versenyzője az egyes rajtszámot kapott Szokoly Alajos volt, aki a 100 méteres síkfutásban a harmadik helyen végzett.

A legtöbb olimpián Gyarmati Dezső vett részt, összesen nyolcszor: ebből ötször játékosként (1948-tól 1964-ig), 1972-ben másodedzőként, 1976-ban és 1980-ban szövetségi kapitányként.

Rióban a magyar csapat legfiatalabb tagja 14 éves úszó, Késely Ajna lesz.