Már nem csak a feketekávé fekete.

Különös, bizarr, misztikus trend hódít a gasztronómiában: fekete lett a fagyi, a fokhagyma, sőt már a spagetti is. Van, aki semmi pénzért nem enné meg a fekete ételeket, máshol pedig sorok kígyóznak, mert különleges fekete latte kapható.

Fekete fokhagyma

A fekete fokhagyma karamellizálással készül. Néhány héten keresztül melegítik az egész fejet, alacsony hőfokon. Ezzel egy kémiai reakciót idéznek elő, amelynek következménye a fekete gerezd. Az így kapott krémes fokhagyma szinte elolvad a szájban, ráadásul előnyökkel is rendelkezik. Az ősi taoista mítosz szerint a fekete fokhagyma halhatatlanságot biztosít mindenkinek, aki eszik belőle. Ez persze biztosan nem igaz, azonban azt a modern tudomány is kiderítette, hogy kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a nyers változat.

Fotó: mnimage/Shutterstock

Fekete fagylalt

A fekete fagyi őrület már globális méretűvé duzzadt. Lassan mindenhol kapható a gótikusnak, ördöginek vagy éppen bizarrnak titulált nyalánkság. Az eredeti változatot kitaláló New york-i fagyizó kókuszhéj hamut használt a szín eléréséhez, azóta megjelent az aktív szénnel vagy cinkkel készített változat is.

Fotó: Buza, Morgenstern’s and Little Damange

https://www.instagram.com/p/BUMvqNChcYz/

Fekete paradicsom

A fekete paradicsom már elérhető, gyakorlatilag bárki termeszthet otthon is ilyet. A “Black Galaxy” fajta például először 2012-ben jelent meg a piacon. Vannak olyan fajták, amelyek inkább sötétlilák, de léteznek olyanok, amelyek valóban egészen feketék értetten.

Fotó: NancyHay/Shutterstock

Fekete limonádé

A fekete hűsítő úgy készül, hogy egyszerűen aktív szenet adunk egy szokványos limonádéhoz. Neked hogy tetszik: meginnád, vagy inkább félretolnád?

Fotó:. Instructables

Fekete tészta

Ilyen az, amikor a tengeri izék nem a tésztára kerülnek, hanem a belsejébe. Valaki kitalálta, hogy a tintahal tintáját a tésztába keveri. Az ázsiai konyhába gyakran használják ezt a különlegességet, ami inkább mókás lehet egy Halloween környéki vacsorán, mint vonzó.

Fotó: seagames50/Shutterstock

Fekete latte

Ha már a fagyi fekete, akkor a kávé is legyen az. Persze a kávé alapból fekete, de a tejeskávé, cappucino vagy latte eddig nem létezett ebben a színben.  Természetesen valakinek eszébe jutott, hogy aktív szénnel segíthet a problémán. Az aktív szénnek ráadásul állítólag méregtelenítő hatása van, sőt egyesek szerint még másnaposság esetén is bevethető. Amúgy pedig ízetlen, így valójában bármihez keverhetjük.

Fotó: White Mojo

Forrás: www.fromthegrapevine.com