Vezetett túrák és egyéni lehetőségek.

Ősszel a Hortobágyon egy rendkívül látványos esemény veszi kezdetét: megérkeznek a darvak. A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a madarak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értékünk.

Szinte az összes darufajra jellemző, hogy a vizes élőhelyeken éjszakáznak. A madár magassága akár a 130 cm-t is elérheti. A daru a japán kultúrában fontos szimbólum, a boldogsághoz, jó szerencséhez kötődik.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba.

Bár nem is igazán a hideg, hanem a táplálékbázis beszűkülése lehet a végső kiváltó ok. A vonulási útvonalak kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Az idősebb madaraktól való szociális tanulás, ill. a potenciális vonulási útvonal pihenőhelyein rendelkezésre álló táplálék és sekélyvizes élőhely mennyisége döntő.

A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember második felétől november elejéig túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Szeptember 23-án szombaton du. 17 órakor indul az első túra és a tervek szerint egészen november 5-g tartanak majd az alkalmak. A túrák napnyugtakor érnek véget.

A programokon csak előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni. A túrához saját gépjármű (normál személygépkocsi) szükséges. Rétegesen érdemes öltözködni, kézi távcsövet és fényképezőgépet ajánlott magunkkal vinni, a fotózásnak szabályai vannak, például nem használhatunk vakut.

További információ:

  • Tourinform Hortobágy
  • Tel.: 52/589-000 • 52/369-140 (hétfő kivételével 9.00-15.45)
  • E-mail: info@hnp.hu
  • www.hnp.hu

Aki szeretné a darvakat látni, de egyénileg, annak a szakemberek az alábbi helyek felkeresését ajánlják:

Balmazújváros és Tiszacsege között műút 3-as kilométerkő: A műút mellett (a régi kilátótorony helyén) a földúton leparkolhatnak, de a pusztába belépni tilos! Naplemente környékén eséllyel láthatóak a darvak.

Balmazújvárostól délre, Hajdúszoboszló felé, miután elhagyták a város vége táblát, de még a Keleti-főcsatorna hídja előtt jobb oldalon található épített lesben állva is nagy eséllyel látnak darvakat kora délután, és naplemente környékén.

A 33-as főút Szálkahalom és a Látóképi horgásztó közötti szakaszon több helyen lehet a pusztában tartózkodó darvakat megfigyelni táplálkozás közben, vagy esti pihenőre gyülekezve.

A Nagyhegyes és Elep közötti útszakaszon napközben is megfigyelhetők darvak nagy eséllyel, ahogy a tarlón, vagy a pusztában csipegetnek.

Egyébként a Hortobágyi Nemzeti Parkban tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a természetvédelmi őrök. Az ún. szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

A cikk írásának pillanatában már 6900 egyedet mutat a Daruszámláló, amely itt követhető: www.hnp.hu