A csehek első helye nem kérdés.

A kánikulában több sör fogy – elég az adatokat böngésznünk, ha azt szeretnénk tudni, hogy milyen meleg volt a nyár egy adott évben. Idén több fogy a folyékony kenyérből, mint tavaly: a Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Ez viszont még mindig csak kb. 60 litert jelent fejenként éves szinten, ami meg sem közelíti a magyar sörpiac hajdani csúcsait, amikor az egy főre eső éves átlagfogyasztás 100 liter körül mozgott.

A habos nedűnek egyébként saját napja is van: idén augusztus 3-án tartották a Nemzetközi Sörnapot, és a Telegraph ebből az alkalomból elkészítette a sörimádó nemzetek listáját. A legfrissebb, 2016-os statisztikák szerint a csehek 143,3 litert ittak meg fejenként egy év alatt. Csehországot nem kis meglepetésre Namíbia követi – állítólag a malátaléért még a hajdan volt, német gyarmati idők óta rajonganak a helyiek. Utána régi sörivó nemzetek következnek: Ausztria a harmadik, Németország a negyedik, Lengyelország az ötödik, Írország a hatodik helyet foglalja el. A hetedik helyen Románia tanyázik, a nyolcadik helyre kerülő a Seychelle-szigetek előkelő helyezését a forró éghajlatnak és a turisták nagy számának köszönheti.

Az angolok meglepetésre csak a 25. helyen szerepelnek, jóval Belize vagy éppen Spanyolország mögött kullogva. A balti államok és a volt Jugoszlávia utódállamai is egyre jönnek felfelé, de Gabon 16. helye ugyancsak meglepetéssel szolgál.

Forrás: elelmiszer.hu