Az ősi technológiával tartósított aszalt szilva nem csak finom, de egészséges is.

Azonban azt kevesen tudják, hogy aszalt szilvából számtalan változat létezik. Ennek oka elsősorban az, hogy a szilvafajtából is rengeteg van.

Az aszalás pedig – talán nem is gondolnánk, de – legalább 5000 éves múltra visszatekintő tartósítási módszer, ráadásul – jelen esetben a szilvában lévő – vitamin és ásványi anyagok megőrzésében is fontos szerepet játszik.

A NÉBIH szakemberei néhány nappal ezelőtt ún. fajtabírálatot tartottak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagy számú, összesen 18 szilvafajtát kóstoltattak aszalt szilva kedvelőkkel. A résztvevők az ízen túl a küllemet, a színt, az állagot és a héj minőségét is bírálták.

A kóstoltatás eredményei alapján a szakemberek ragsort állítottak a különböző fajták között azok kedveltésge szerint. A különböző tulajdonságokra adott pontszámokat összesítve a legjobbnak értékelt fajta a Tuleu dulce, a Gömöri nyakas, a Gabi féle kökény, a Stanley és az Empress fajták voltak.

Az aszalt szilva gazdag kálium, vas és rostforrás. Magas rosttartalmánál fogva segíti az emésztést, az egészséges táplálkozás jó alapja lehet. Csontritkulás ellen is hatásos, mivel csökkenti a kalcium- és magnézium-ionok kiürülését a szervezetből. Antioxidáns tartalma pedig rendkívül magas.

Forrás és képek: NÉBIH