Zümmögő kerítés.

Nálunk ugyan nem okoznak gondot a földekre betörő elefántok, de például Kenyában igen. Ott nem a vaddisznók, nyulak károsítják a terményeket, hanem az ormányos négylábúak. Éppen ezért igyekeznek a gazdák a legkülönfélébb módszerekkel távol tartani a hatalmas állatokat a termőterületektől.

Az afrikai farmerek egy része például méhkaptárak segítségével készít kerítést. A gyakran garázdálkodó elefántok ellen a méheket vetik be, ugyanis a szürke óriások gyorsan arrébb állnak, ha meghallják a döngicsélést, zümmögést a kaptárban. Sőt, még egy sajátos hangot is kiadnak ilyenkor az állatok, hogy figyelmeztessék a veszélyre a társaikat.

Fotó: Lucy King

Lucy King oxfordi zoológus és munkatársai voltak az ötletadók. Először egy kenyai farmot vettek körbe sajátos kerítéssel 2002-ben, amely 9 kaptárt foglalt magában, ezek kis nádtetők alatt függtek. Az egyes kaptárakat egymástól 10 méterre helyezték el, drótokkal voltak összekötve. A védelem az adatok alapján hatékonynak bizonyult.

Fotó: www.bring-the-elephant-home.org

Ezt követően egyre elterjedtebb lett ez a módszer Afrikában és Ázsiában. A kerítéseket egyszerű létrehozni helyi alapanyagokból is, az építés költsége töredéke egy valódi beton vagy villanypásztoros kerítésnek. Még ha a kaptárakban nincs is méh, az elefántok elkerülik akkor is, ha megérzik a szagát. A kaptárak azért vannak dróttal összekötve, mert ha az elefánt köztük próbálna átjutni, mindenképp hozzáér, megrázza a méhkast, így riadóztatva a rovarokat.

A helyi közösségek is profitálnak a méhek jelenlétéből, hiszen mézhez jutnak, amit értékesíteni is tudnak. A méhek beporzó munkája is értékes, növeli a biodiverzitást, sőt a termésmennyiséget is.

Fotó: elephantsandbees.com

A kutatók nem igazán értik, hogy miért félnek az elefántok a méhektől, hiszen előbbiek bőre olyan vastag, hogy meg sem éreznék a rovar csípését. Igaz ugyanakkor, hogy a szem körüli részen vagy az ormány belsejében fájó és veszélyes lehet a csípés.

Forrás: www.amusingplanet.com