5 választás a száraz levegőhöz, 5 a páradúshoz.

Sokan nem tudják, hogy a szobanövényeket díszítő mivoltuk mellett mennyi mindenre használhatjuk. Pedig sokat segítenek nekünk például akkor is, ha száraz a lakás levegője, vagy éppen ellenkezőleg: tele van felesleges nedvességgel. Kellemesebb, tisztább levegőt biztosítanak, oxigénnel látják el a légkört.

Mutatunk 10 varázslatos szobanövényt, ami javítja az otthon mikroklímáját!

5 növény, ami megköti a levegőben lévő felesleges párát:

1. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

Fotó: idealnijdom

Érdekes, hogy ezt a növényt néha a „nők boldogságának” is nevezik, mivel úgy tartják, hogy szerelmet és örömöt hoz a házba. A vitorlavirág nem csak megköti a levegőben található nedvességet, és így kellemesebb klímát biztosít a párás levegőjű lakásokban, de elpusztítja a légben keringő gombaspórákat is.

2. Kávécserje

Fotó: hortygirl

Általában az arab kávécserjét szokták lakásban nevelni, ami csak az 5-6. évben hoz gyümölcsöt. Rendszeres öntözést kíván és remekül megköti a felesleges légköri nedvességet, a virága pedig igazán kellemes illatú.

3. Mirtusz

Fotó: ostirke.ru

A mirtusz a béke és az öröm szimbóluma. Régen szent növénynek tartották, úgy vélték, hogy képes visszaadni a fiatalságot, megvédi és energiával segíti az utazókat. Ha ezekben már nem is hiszünk, az biztos, hogy egészséges mikroklímát alakít ki a lakásban és az egészségünket is védi, a levelek és virágok által: kibocsájtott fitoncidok megölik a légköri mikrobákat.

4. Nemes babér (Laurus nobilis)

Fotó: toptopiary.co.uk

Régen a dicsőség, győzelem szimbólumának tartották. A légköri nedvességet megkötve, kellemes mikroklímát biztosít, levele ráadásul szárítva fűszerként használható.

5. Citromfa (Citrus limon)

Fotó: houzz

A citromfa igazán hálás szobanövény, finom illatú virágokkal, és hasznosítható gyümölcsökkel. Amellett, hogy megtölti a levegőt a kellemes illattal, meg is köti a felesleges nedvességet, a leveléből pedig gyógyhatású anyagok szabadulnak fel, sterilizálva a környezetet. Napfényes helyet, rendszeres öntözést és viszonylag száraz talajt kedvel.

5 növény, amely a száraz levegőt páradúsabbá teszi:

1. Hamisciprus (Chamaecyparis)

Fotó: lathamsnursery.com

Japánban szent faként tisztelik a hamisciprust. Úgy vélik, hogy a holtak és az istenek lelke lakik benne. Ez az örökzöld növény felfrissíti a lakás levegőjét, nedvességgel telíti, és segít megszabadulni a benne található szennyeződésektől is. Még a migrén és a fejfájás tüneteit is enyhítheti, köszönhetően légtisztító hatásának.

2. Szobai szanszeviéria

Fotó: bloemenbureauholland

Az anyósnyelvnek csúfolt növény fantasztikus tulajdonságokkal bír, mégsem túl népszerű. Felfrissíti a levegőt, egy csomó oxigént termel és semlegesíti a szintetikus tárgyakból felszabaduló káros anyagokat. Nem kíván sok öntözést, egyszerűen tartható.

3. Fikusz

Fotó: houzz

A fikusz egyike a legnépszerűbb szobanövényeknek, több faját is kedvelik, pl. a szobafikuszt vagy a csüngőágú fikuszt. Nedvességgel telíti a levegőt, oxigénnel dúsítja, semlegesíti a méreganyagokat és egyéb szennyeződéseket, rengeteg levelével egy csomó port megköt. Nem szereti a közvetlen napfényt, és sok helyet igényel a növekedéshez.

4. Kúszóka, délszőlő (Cissus)

Fotó: guiadejardineria

A szögletesszárú délszőlő úgy viselkedik, mint a borostyán, a fény felé igyekszik. Gyorsan alkalmazkodik a száraz levegőhöz, nedvességgel telítve azt, de nem igényel sok árnyékot, és rendszeres öntözést.

5. Korallvirág (Kalanchoe)

Fotó: wikipedia.org

A Madagaszkáron honos kis virág remekül alkalmazkodik a száraz körülményekhez. Leveleiben vizet tárol, így nincs szüksége túl sok öntözésre, és segít a tökéletes mikroklíma kialakításában.

Forrás: brightside.me