Kell a zöld.

A fák nemcsak a bolygónk egészsége szempontjából rendkívül fontosak, de úgy tűnik, hogy a saját szellemi és fizikai egészségünk is nagyban függ tőlük. Ezt állítja egy nemrég megjelent tanulmány is (Nature Sustainability), amely szerint azok a 9 és 15 év közötti gyerekek, akik jelentős időt töltenek fák között, számos úton profitálnak ebből a közelségből.

A tanulmány során 3568 tanulót követtek Londonban. Figyelték a szellemi teljesítményüket, mentális egészségüket a korai serdülőkorban. Azok a gyerekek, akik rendszeresen némi időt töltöttek az erdős területeken, jobb szellemi teljesítményt és egészségesebb mentális állapotot mutattak, mint azok, akiknek életéből hiányoztak ezek a gyakori kirándulások.

Érdekes módon a füves területeken vagy tavak partján töltött idő nem járt hasonló előnyökkel. Az eredmények alapján a fák egyfajta a védő tényezőként játszanak szerepet a gyerekek életében.

Más tanulmányok szerint a zöld felületek a gyerekek és a felnőttek részére egyaránt előnyösek, fontos szerepet játszanak az egészségükben. Nem teljesen világos, hogy a természet miként fokozza a szellemi teljesítőképességet. A fák lenyugtatják az elménket kellemes mintázatukkal. Elképzelhető, hogy közelségük a szürkeállományt növeli, vagy gyors változásokat hoz létre az érzelmeket szabályozó amygdalában.

A kiváltságos helyzetet azonban nehéz elkülöníteni a zöldfelület kedvező hatásaitól. A szociológiai- gazdasági helyzet, a lokáció és a szabadidő mind olyan tényezők, amelyek hatással vannak arra, hogy mennyit tudunk a zöldben tölteni, mennyire kielégítő a táplálkozásunk, milyen iskolákhoz jutunk. A Londonban tanulmányozott gyerekek több mint fele olyan családból érkezett, ahol a szülők vezető vagy szakmai beosztásban dolgoznak. Vagyis ez arra utal, hogy más faktorok is hozzájárulhatnak a gyerekek jó szellemi fejlődéséhez. Azonban az erdőben töltött órák így is hasznosak, előnyösek, ajánlott ezt a szempontot is figyelembe venni a városok tervezésénél.

Forrás: mymodernmet.com