Élet a hullámokon.

Kína védett partmenti vizeiben óriási, vízen lebegő telepeket találunk, amelyekben nem csak halakat nevelnek mesterségesen, de rákféléket, puhatestűeket, kagylókat is. Ezeket az úszó telepeket egymással összekapcsolt hálók, fapallók rendszere alkotja. A halászok apró lakokat, kunyhókat építettek a mesterséges szigetecskékre, ezekben gyakran az egész családjukkal együtt élnek.

A Kína délkeleti részén található Fujian provinciában készült képeken jól kivehető a rengeteg vízen úszó haltelep, ahol a rendkívül keresett kagylókat tenyésztik. Ezt a csemegét Ázsiában annyira kedvelik, hogy elegáns banketteken fogyasztják, sőt akár ajándékba is adják. Az aquakultúra speciális ágában tengeri élőlényeket tenyészetnek a nyílt óceánban. A telephálózat annyira kiterjedt, hogy ez a látványosság már önmagában is vonzza a turistákat.

Kína a világ legnagyobb termelője és fogyasztója is a halaknak, a világ termelésének egyharmadáért felel. Az aquakultúrás termelés kétharmada itt zajlik, a módszer lényege, hogy a halakat tavacskában, tartályokban tenyésztik.

Kína haltenyésztésének történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza, de csak az 1990-es évektől mondhatjuk ipari jellegűnek. Az utóbbi években a termelés hanyatlott a túlhalászat, vízszennyezés és rossz módszerek miatt, amelyek következtében a biológiai sokféleség is csökkent. Minden évben 3 hónapig halászati tilalom lép életbe, hogy az állományok szaporodási és helyreállítási lehetőséghez jussanak.

Forrás: www.amusingplanet.com