Egy különleges zöldség hódít.

Van új a Nap alatt! Legalábbis zöldségből. Úgy tűnik, hogy 2019 a chayote tök éve lesz, amiről eddig azt sem tudtuk, hogy létezik. Az egymagvú töknek, trópusi tüskéstöknek is nevezett különlegesség külseje halványzöld, belső, húsos része pedig fehér. A körteformájú termés akár az 1 kg-ot is elérheti, héja lehet kopasz, de tüskés is.

https://www.instagram.com/p/BtAdvN9Hrhd/

A Mexikóból származó zöldség édeskés, ropogós, némileg az uborkára emlékeztető ízű. Az egész növény ehető: a húsa, a héja, a kacsok, a magok, a virágok, sőt még a gyökér is.

Remek C-vitamin, B 6 vitamin, kálium, folsav és rost forrás. Noha nyersen is fogyasztható, érdemes változatosan elkészíteni, népszerű a hispán, indiai és fülöp-szigeteki konyhában is.

Lássuk, hogy miként fogyaszthatjuk a különleges tököt!

Ehetjük töltve, mint egy karalábét, vagy cukkinit. Sütve, szeletben, sajttal együtt. Készíthetünk belőle salátát, jól illik hozzá a hagyma, a kukorica, de a paradicsom is.

https://www.instagram.com/p/Bs8Plkons0m/

Főzhetünk belőle levest, úgy, ahogy a sütőtökből szoktunk, hagymával, vajjal, fűszeresen. Sülhet belőle zöldségpogácsa – például apróra vágott sárgarépával együtt. Ecettel, hagymával és fűszerekkel gazdagítva savanyúságként is nagyon finom!

Sült almához hasonlóan elkészítve igazi különlegesség: szeletekre vágjuk, vajban megsütjük, majd fahéjjal és cukorral megszórjuk.

Forrás: www.mnn.com