Menekülnek tőle a csigák és az őzek.

Olcsó és hatékony, ráadásul úgyis kidobnánk – inkább hasznosítsuk a tojás héját! Értékes ásványianya-forrás, legnagyobb részben kalcium-karbonátot (37%), tartalmaz, amely elengedhetetlen a növények növekedéséhez. Magnézium is van benne, sőt kálium, foszfor és vas is.  3.3%-a fehérje, és a nyomelemek közül a mangánt is tartalmazza.

Lássuk, mihez kezdjünk vele a kertben!

1. Komposztáljuk!

A tojáshéjnak a komposzton a helye! Előtte finoman morzsoljuk szét a héjakat. Jó, ha tudjuk, hogy a tojáshéj semleges felé tolja el a komposzt pH-ját.

2. Gátként használjuk a bosszantó betolakodók ellen

A durvára tört héj kiváló akadály a puhatestűek, például a csigák és meztelencsigák ellen, amelyek előszeretettel legelnek a kertben. Azonban az éles, és kényelmetlen tojáshéjon nem szívesen csúznak végig. Ezért ajánlatos durvára tört tojáshéjjal körbeszórni a féltett növények tövét.

3. Magok csíráztatásához

A fél tojáshéjak nagyszerű palántanevelő edények! Ne felejtsük el az aljukat kilukasztani, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Tegyünk bele egy kis földet, mielőtt a magokat elvetjük.

Amikor a magoncok már nagyobbak, és átültetésre szorulnak, egyszerűen törjük össze a tartót, és tegyük nagyobb cserépbe a növényt.

4. Az egészséges paradicsomokért

A paradicsom ültetése közben, a cserép vagy ültető gödör aljára tegyél egy adag összetört tojáshéjat. Ez értékes ásványi anyagokkal és nyomelemekkel látja majd el a fejlődő növényt.  Elősegíti az egészséges, fertőzéseknek ellenálló paradicsom fejlődését, a kalciumhiány miatt fellépő csúcsrothadás ellen is jó szolgálatot tesz.

5. Természetes trágyaként

A tojáshéjat közvetlenül alkalmazhatod ásvány trágyaként is. Ehhez minél apróbbra morzsold vagy daráld a héjakat, majd terítsd a port a növény tövéhez és finoman dörzsöld vagy locsold be a talajba. A növények hálásak lesznek a természetes ásványi anyag bevitelért és a kalcium pótlásért. A trágyát szobanövényeknél is használhatod!

6. Metélőhagymánál

Amennyiben cserépben nevelsz metélőhagymát, szórj egy marék összetört tojáshéjat a gyökerek köré, így értékes anyagokkal és kalciummal látod el a növényt, amit nagyon szeret.

7. Mulcsozáshoz

A tojáshéj olcsó és hatékony módja a mulcsozásnak. Ráadásul a tojáshéj távolról apró kavicsnak tűnhet, még jól is mutat a kertben.

8. Őzek távoltartására

Aki erdős közelében lakik, az tapasztalhatja, hogy mi mindent felfalnak a kertből az őzek. Összetört tojáshéjakkal azonban őket is távoltarthatjuk, mivel nem kedvelik a tojás szagát. Sajnos bizonyos rágcsálók viszont éppen hogy szeretik, így mérlegeljük, hogy mikor járunk jobban.

Forrás: balconygardenweb.com