Különös kapcsolat az állatvilágban.

Annyiszor mondtuk már, hogy a természet tele van csodákkal, mégis nap, mint nap fedezünk fel újabbakat. Túlélő fák, elképesztő zuhatagok és most itt egy újabb: egy különös kapcsolat lepke és teknős között.

Ahogy az alábbi felvételen láthatjuk, ezek a lepkék egészen úgy festenek, mintha a teknősök könnyeit innák.

A különösnek tűnő viselkedés magyarázata egyszerű: a kulcs a nátrium. A videót készítő Phil Torres rávilágít, hogy a lepkék normális étrendjéből (hernyóként levél, később pedig nektár) hiányzik a nátrium, így kézenfekvő, hogy a sós teknőskönnyekből szerzik be azt.

Torres felvételein kb. 8 lepkefajt figyelhetünk meg, amint egy Terekay-folyamteknős körül repkednek – ez a teknős napozni jön ki a vízből és nem képes visszahúzni a fejét a páncéljába. Így igen kényelmes a pillangók számára az ivás. A jelenség kitűnő példa a kommenzalizmusra, ami a fajok közti partnerség egy formája, ahol az egyik fél számára előnyös, a másik számára közömbös a kapcsolat.

Ezek mellett a testnedvek mellett a lepkék gyakran extrémebb helyekről pótolják a hiányzó nátriumot: majdnem kiszáradt, sáros folyómedrekből, sőt, a jaguárok fenekéből – alighanem ezt a szörnyen hangzó dolgot sosem akartuk tudni a szépséges rovarokról.

Forrás: www.treehugger.com, kezdőkép: Phil Torres