Megnyugtató hangprojekt.

Pápua Új-Guinea erdeiben gyönyörű áriákat énekelnek a madarak: ott trillázik a pompás gyümölcsgalamb, a rozsdásfülű mézevő és a paradicsommadár. Alaszkában a papírnyírfák között a hajnali kórus énekébe a hódok farkának vízben csapódó hangja vegyül. Ghána örökzöld erdejeiben az eső zuhogása nyomja el a csiripelést.

Csak néhány azok közül a hangminták közük, amelyeket az ’Erdők hangjai’ térképen találhatunk. A Wild Rumpus és a Timber Fesztivál – egy évenként megrendezésre kerülő, 3 napos fesztivál Angliában – együttműködésének hála, a projekt az erdőségek, fás vidékek hangjait teszi világszerte térképre. A munkában a Föld lakói mind részt vehetnek, akár hallgatóként, akár minta rögzítőjeként. A képet fotók és hangulatos leírások teszik teljessé.

A térképen most már több száz felvételt élvezhetünk, naponta kerülnek fel új minták, eddig több mint 30 országból találunk itt felvételeket. A hangtérkép egy nyitott könyvtár, amelyet bárki igénybe vehet, hallgatózhat, de fel is tölthet felvételeket.

Napjaink rohanó világában még többet jelent az erdő hangja, a fák közelsége, a természet nyugtató energiája, mint bármikor. A karantén ideje alatt sokan rádöbbentek, hogy mennyire hiányzik nekik a kapcsolat a fákkal, virágokkal, állatokkal. A szél zenéje a fák között, a madarak csicsergése, az állatok neszezése, az ágak roppanása.

Most, hogy ilyen szépen bővül a térkép, a létrehozók azt tervezik, hogy művészek segítségével zenévé, festménnyé, valamilyen alkotássá formálják az erdő hangjait a jövő évi Timber Fesztiválra.

Felemelő élmény ülni a teraszon vagy a nappalinkban és hallgatni a kínai, panamai vagy kanadai erők hangjait. Már hazai mintákból is csemegézhetünk, fülelhetünk a magyar erdőségekben is! Különösen most, ebben a zárkózott és bizonytalan világban felbecsülhetetlen érték, hogy még ilyen erdőkkel rendelkezünk.

A hangtérképet itt találjuk: Sounds of the Forest

Forrás: timberfestival.org.uk