Fura fejdísz.

A brazil púposkabóca egy borsónagyságú rovar, amely az esőerdőkben él. A napja nagy részét azzal tölti, hogy a fák leveleit rágja, valójában pont úgy, mint a rokonai. Azonban aligha túlzás azt mondani, hogy ő a világ egyik legfurább, ufószerű élőlénye.

A latin nevén Bocydium globulare nem túl nagy rovar. A külseje viszont annál bizarrabb: 4 labdaszerű képződményt hordoz a fején. A tudósok sem tudják, hogy milyen célt szolgálhat a fura fejdísz. A 4 sörtével borított kitingömb saját fejfedőt alkot, azt sugallva, hogy valamiféle érzékelésre használatosak ezek a függelékek.

Néhány kutató úgy véli, hogy gömbszerű képződmények megvédik a kabócát attól, hogy a ragadozók megtámadják, mások szerint viszont a bizarr függelék egy parazita “műve”, azaz egy gomba támadja meg a kabóca agyát és testét és teljesen átváltoztatja azt.

A púposkabócák (Membracidae) a kabócák rokonai. Több mint 3000 fajuk létezik, minden kontinensen jelen vannak az Antarktisz kivételével. Azonban csak a brazil faj rendelkezik ezzel a szokatlan fejdísszel.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Sergio Monteiro/Public domain