Kapaszkodó gyökerek.

A Sumba-sziget Indonéziában fekszik, azon belül is a Kis Szunda szigetcsoporthoz tartozik. Noha paradicsomi hangulata van, nem erről híres, hanem elsősorban a táncoló mangrove fáiról. Ezek a fák a lenyugvó napban éppen úgy festenek, mint a ritmusra lengedező-hajladozó táncosok.

A nyugodt víz, a végtelen látómező, a fehér homokos part és a hívogató kékség képeslapra illő hellyé változtatja a Walakiri Beach partját. Az apró trópusi paradicsom persze nem az egyetlen a világon, ahol festői környezet várja a turistákat, viszont táncoló fákat csak itt láthatunk.

A tucatnyi mangrove némelyike egészen bizarr alakú, pont úgy fest, mintha mozdulat közben megfagyott vagy megmerevedett volna.

A látvány szédületes, főleg napnyugtakor, amikor az aszály miatt jobban láthatóvá válnak a gyökerek. A mangrove erős gyökerei ugyanis belekapaszkodnak a homokos talajba azért, hogy a hullámok ne sodorják el a növényt. Az árapályöv lakójaként gyökerei naponta több óráig a víz alatt vannak. A mangrovék jellegzetes képét ezért az elöntés szintje felett növő légzőgyökerek adják. Ezek akadályozzák meg, hogy a fa a dagálytól megfulladjon. A mangroveerdők gazdag élővilággal rendelkeznek, halak, madarak, vízi élőlények otthonát jelentik.

Ezek a fák valóban különlegesek, szinte azt várjuk, hogy életre keljenek és valóban táncra perdüljenek.

Forrás: www.odditycentral.com, kiemelt kép: Soraya Shinta Dewi/Facebook