Sajátos vízvédelem.

Fekete golyók tömege lebeg a Los Angeles mellett található víztározóban. Megdöbbentő látvány: a város vízkészletét biztosító mesterséges tóba 2015-ben engedték be a tengernyi labdát. A legtöbben vélhetően arra tippelnének, hogy a párolgást hivatottak mérsékelni ezek a golyóbisok, a valóság azonban teljesen más.

Az árnyékoló labdáknak nevezett gömbök vízzel vannak töltve annak érdekében, hogy a szél ne fújja el őket. Nem lenne éppen veszélytelen, ha egy szeles napon százszámra repkednének a fekete gömbök környező autóutakon.

Hogy megértsük a szerepüket, tudnunk kell, hogy az itt tárolt sós víz természetes módon bróm iont tartalmaz, ami ártalmatlan, nem károsítja az emberi egészséget, azonban eltávolítani a vízből szinte lehetetlen. Ha viszont ózonnal kezeljük a vizet, az reakcióba lép a brómmal, ami rákkeltő bromáttá alakul.

Ebben a víztározóban klórral fertőtlenítenek, ugyanakkor a 2000-es években kiderült, hogy a napfény hatására hasonló módon a klórral is megtörténik a bróm átalakulása mérgező bromáttá. Meg kellett tehát oldani, hogy a nap ne tudja a vízfelszínt közvetlenül sütni. Számos lehetőség felmerült, de végül az árnyéklabdák hozták meg a várt eredményt. Ezek a golyók élelmiszer minőségű anyagból vannak, azt mondhatjuk, hogy technikailag meg lehetne őket enni, ha szeretnénk egy gumiszerű anyag rágásával foglalatoskodni.