Hasznos demencia-teszt lehet akár a kórházak részére is.

Bombaként robbant a hír: egy élelmiszer segítheti a tudósokat az Alzheimer-kór nagyon korai stádiumának diagnosztizálásban. A jelentős tudományos szaklapban (Journal of the Neurological Sciences) megjelent tanulmány kifejti, hogy összefüggés állapítható meg a mogyoróvaj illatának érzékelése és a szellemi hanyatlás első jeleinek megjelenése között.

A Floridai Egyetem kutatói úgy találták, hogy egy evőkanálnyi mogyoróvaj segítségével igen megbízhatóan lehet detektálni az Alzheimer-kór kezdeti állapotát. A szaglás képessége összeköttetésben áll az első agyideggel, és ennek akadályozottsága az első jelek egyike a szellemi hanyatlás esetében. A vizsgálatokhoz azért esett a mogyoróvajra a választás, mert kellemes és jellegzetes az illata, kizárólag a szaglóideg érzékeli.

A résztvevőket megkérték, hogy hunyják be a szemüket, az egyik orrlyukukat befogták, és egyenletesen, normálisan kellett lélegezniük. Eközben a vizsgálatot végző személy lassan, centiméterenként emelte közelebb a mogyoróvajat a páciens orrához, egészen addig, amíg az meg nem érezte az illatát. A távolságot feljegyezték (hány cm-ről érezte?), majd a kísérletet a másik orrlyukkal is megismételték, 90 mp elteltével.

Mogyoróvaj NIAID

Az eredmények azt mutatták, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a bal orrlyuk nem működött megfelelően, és csak mintegy 10 cm-rel közelebbről érezte meg az illatot, mint a páciens jobb orrlyuka. Fontos kiemelni, hogy ezt a tesztet meglehetősen olcsón és egyszerűen el lehet végezni, így a nagyobb felszereltséggel, kapacitással nem rendelkező helyeken is kivitelezhető lenne. Amennyiben kezdeti stádiumban diagnosztizálni tudják a szellemi leépüléssel járó betegségeket, sokkal többet tehetnek a hosszabb, tünetmentes időszakért, jobb életminőségért.