Fajtársaival egy lakatlan szigeten élhet tovább.

Diego egy óriási teknős, akinek kb. 800 utód köszönheti az életét – ezzel az állat szinte egymaga mentette meg faját a kihalástól. Most nyugdíjba vonult és visszatért eredeti élőhelyére, a lakatlan Española szigetére.

Diego egy galápagosi óriásteknős, aki az elmúlt évtizedekben fáradhatatlanul dolgozott a faj megmentésén.

Az egykor kihalással fenyegetett faj egyede 87 évet töltött fogságban, ahol az elsődleges „munkája” a szaporodás volt. Mostantól nyugdíjas éveit évezheti majd háborítatlanul a távoli, lakatlan Española szigetén.

Lezárult egy fontos fejezet, nem csak Diego, de vele együtt még 25 teknős tért haza az évtizedekig tartó munka után. Española tárt karokkal várja az állatokat.

Mielőtt egy hajóval visszaérkeznének, a 100 éves Diegóra és társaira karantén vár, annak érdekében, hogy nehogy olyan magokat vigyenek magukkal a testükön, amelyek nem a szigeten őshonos növények magvai.

Fotó: AP

Diego tekintélyt parancsoló méretekkel rendelkezik: kb. 80 kg, 90 cm hosszú és 1,5 méter magas, ha kinyújtja a lábait és a nyakát.

Diego részvétele a programban korszakalkotó jelentőségű volt, a szakemberek úgy vélik, hogy a 2000 fősre duzzadt populáció 40%-áért felelős.

Az 1950-es években csak két hím és 12 nőstény példány élt Española területén, és egymástól túlságosan távol voltak ahhoz, hogy szaporodni tudjanak. Ekkor hozták ide a kaliforniai San Diego Állatkertből Diegót, majd az 1960-as években elindult a program a faj megmentéséért. A szakemberek úgy vélik, hogy Diego egy tudományos felfedezőút során került Kaliforniába a 20. század első felében Galápagosról. Ha ez valóban így van, akkor a híres teknős most tulajdonképpen hazatért.

Forrás: www.theguardian.com, kiemelt kép: AP