Műalkotás a tájban.

Dél-Anglia területének nagy részét mészkő alkotja, a fehér kőzet azon apró, elhalt élőlények vázából keletkezett, amelyek az egykoron Nagy-Britannia területén hullámzó tengerekben éltek, mintegy 90 millió évvel ezelőtt.

Idővel ezekből mészkőrétegek jöttek létre, amelyek aztán kemény sziklákba tömörültek. Később a tektonikus mozgások kiemelték a tengerfeneket a tengerből, így keletkezett a varázslatos dombos vidék.

A mészkő nagy része vékony talajréteg és vegetáció alatt rejlik, kivéve a széleken, ahol a tengernek történő kitettsége miatt olyan drámai tájképek jönnek létre, mint a doveri fehér szikláknál. Évszázadok óta az emberek azért kaparják le a felső földréteget, hogy hatalmas, lenyűgöző műalkotásokat kreáljanak a domboldalakra. Ahol az alapkőzet nem mészkő, ott árkokat ásnak és máshonnan hozott mészkővel töltik meg azokat. A gigantikus festményeket általában úgy készítik, hogy távolról is jól láthatóak legyenek. Gyakran épp bizonyos messzeségből lehet őket igazán kivenni.

Dr. Mark Hows történész szerint jelenleg 57 dombfigurát találhatunk a déli vidéken szétszórva. A múltban vélhetően több százra rúgott a számuk, de sok elpusztult vagy egyszerűen benőtte őket a növényzet. A legismertebbek talán a lófigurák.

A legrégebbi közülük a Uffington fehérló Berkshire-ben, amelyet úgy hoztak létre, hogy mély árkot ástak a domboldalba, kb. 90 cm mélyen és megtöltötték zúzott fehér mészkővel.

A szakértők úgy vélik, hogy a vaskori ember alkotta, i. e. 1000 körül. Azóta pedig számtalan ember segített az idők folyamán megőrizni, karbantartani, még napjainkban is az önkéntesek rendszeresen összegyűlnek, kalapáccsal és mészkővel teli vödrökkel hozzák helyre a rajzolatot.

Father and Child and a White Horse

uffington white horse uk

Az Osmington Fehérló az egyetlen, lovassal is rendelkező figura.

Ezt az alakot 1808-ban vájták a domboldalba, III. György király tiszteletére, aki rendszeres látogató volt a közeli Weymouth-ban.

Osmington White Horse

A Westbury Fehérló a vélekedés szerint Alfréd király 1878-as győzelmének állít emléket.

The Westbury White Horse

A Cherhill Fehérló pedig a 18. század végén készült.

Cherhill White Horse

Cherhill White Horse

Forrás: www.amusingplanet.com