Gyógynövényként, élelmiszerként is ismerték.

Az Év vadvirága kezdeményezés célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása. A hazánkban 2010-ben magánkezdeményezésként indult mozgalom szakemberei idén 3 olyan fajt jelöltek, amelynek életmódja vízi, vízközeli. Így a fehér tündérrózsára, a vízi rucaörömre és a mocsári aggófűre lehetett voksolni.

A nyertes a szavazatok 47%-át megszerezve a fehér tündérrózsa lett, második helyen a vízi rucaöröm, harmadikon pedig a mocsári aggófű végzett.

A fehér tündérrózsa hazánk úszóhínár társulásainak jellegzetes tagja.

Elsősorban iszapos talajú tavakban, holtmedrekben fordul elő, de lassan folyó vizekben is megél. Vastag gyöktörzse az aljzatban gyökerezik, valamikor fogyasztották is, a magjával együtt. Egykoron gyógynövényként is ismert volt.

Levelei és virágai akár 3-4 méter mély vízből kinőve a víz felszínén úsznak. Fényeszöld levelei mellett a júniustól-szeptemberig nyíló szép virágai is dekoratívak. Virágait 4 (5) zöld csészelevél és 15-25 fehér sziromlevél alkotja, a virágok megporzás után a víz alá buknak.

Hazánkban leggyakrabban a Tisza és a Dráva völgyében, a Kisalföldön fordul elő.

A tündérrózsákat a világ minden részén a megtisztulás és újjászületés szimbólumának tartják. A magyar tündérrózsa név költői hasonlat: virágai a víz felszínén lebegő tündérekhez hasonlók.

A fehér tündérrózsát a vizes élőhelyeink általános leromlása, eltűnése, eutrofizációja veszélyezteti, gyakran hibridizál más tündérrózsa fajokkal. Melegvizű tavakban, csatornákban több tündérrózsafaj is meghonosodott, például a vörös és kék, valamint a nílusi tündérrózsa.

A fehér tündérrózsa hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

Forrás: Vadonlesők Közössége