Méhlegelő.

Lilába borult sok helyen a határ: a színes táblákon a mézontófű (Phacelia tanacetifolia), más néven facélia virít.

A facéliát nem véletlenül nevezik méhvirágnak, sőt hernyóvirágnak is, az egynyári dísz- és haszonnövény ugyanis remek méhlegelő.

Legfőbb felhasználása éppen ezért a mézkészítés, de takarmánynak, zöldtrágyának és dísznövénynek is használatos. A Észak-Amerikából származó növény gyorsan nő, magassága 40-90 centiméter is lehet. Világoslila vagy liláskék virágait május végétől augusztus végéig hozza. A hosszú virágzási idő miatt kiváló mézelő növény, nektárjának cukortartalma magas és virágai is nagy mennyiségben tartalmazzák.

A növény jó ellenálló képességgel rendelkezik, a talajra sem kényes. Másodvetésként használják a talaj minőségének javítására is. Zöldtrágyának és silótakarmánynak is felhasználható. A facéliamag jól értékesíthető, fontos exportcikkünk Nyugat-Európába.

Hazánkban kisebb területen és nem olyan nagyon régóta termesztett, de egyáltalán nem kis jelentőségű faj, a szántóföldi növényeink között sokoldalú hasznosságáért kapott helyet. Magyarország számos tájegységén termeszthető.

A képeket elnézve nem csoda, hogy sokan állnak meg fotózni a virágpompát. Jelentettek már facéliatáblát a Vértesboglár és Szár közötti területről, Baracska mellől, de Sé határából is.

https://www.instagram.com/p/CBXeQxBH0cJ/

https://www.instagram.com/p/CBX5BR9Be4o/

https://www.instagram.com/p/CBMBRuuhrh_/

https://www.instagram.com/p/CBKdFhon1fN/

https://www.instagram.com/p/CBGkPznnoTG/