Földi Paradicsom.

Marieta Islands egy maréknyi lakatlan kis sziget a mexikói Nayarit partjainál. Amióta a szigetet nemzeti parkká nyilvánították, még gazdagabb tengeri élővilággal büszkélkedhet, hiszen a halászatot és a vadászatot nem engedélyezik.

Az elmúlt néhány évben ugyanakkor felkapott turistacélpont lett, ami annak is köszönhető, hogy itt delfineket, hosszúszárnyú bálnákat, manta rájákat láthatunk.

A földdarab számos természeti csodája mellett különösen népszerű a ’Szerelem partja’ elnevezésű kis strand, amelyet gyakran ’Eldugott, titkos partnak’ is neveznek.

Az elnevezés alapja, hogy a partszakaszt teljesen elrejti egy lyukszerű barlang, és csak egy rövid, szűk járaton kiúszva lehet elérni (vagy a vízből). A partszakasz természetes módon jött létre, de a lyuk maga mesterséges eredetű.

Fotó: puertovallarta.net

A Marietas Islands szigeteit eredetileg vulkanikus tevékenységek hozták létre sok ezer évvel ezelőtt. Mivel teljesen lakatlanok, a mexikói kormány már az I. világháború előtt gyakorlatozási célokra használta. A kontrollált bombázások számos barlangot és más különleges sziklaformációkat alakítottak ki a szigetvilágban. Úgy vélik, hogy az Eldugott part is részben így keletkezett, a bomba mellett a körülvevő sziklák természetes eróziója formálta.

Még Jacques Cousteau kezdett kampányolni az 1960-as években, ezt nemzetközi felháborodás követte, így a mexikói kormány végül úgy döntött, hogy a szigeteket nemzeti parkká alakítja.

Napjainkban a földdarabok védettséget élveznek az emberi tevékenységek alól és csak szervezett túrák keretében, engedélyek birtokában tudunk ide eljutni. A szigetcsoport az UNESCO Világörökség része.

Fotó: HotSpot Media/Daily Mail
Fotó: HotSpot Media/Daily Mail
Fotó: HotSpot Media/Daily Mail
Fotó: HotSpot Media/Daily Mail

Forrás: www.amusingplanet.com, kiemelt kép: HotSpot Media/Daily Mail