Tudnivalók lépésről-lépésre.

A datolyaszilva, vagy más néven kakiszilva, esetleg hurma, persimon (Diospyros kaki) Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi kultúrnövénye.

Mi fán terem a kakiszilva?

Fája akár 15 méter magasra is megnőhet. Nagy, bőrszerű, fényes, ősszel sárgára vagy vörösre színeződő levelei szépen díszítik a kertet, igazi mediterrán hangulatot teremtenek.

Csüngő, gömbölyded bogyótermése kb. 8 cm nagyságú, mindkét végén bemélyedt és enyhén négyszögletű. A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös. A lédús gyümölcs kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna. Éretlenül élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Éretten viszont édeskés, zamatos. Sok fajtája steril (magnélküli), a termékeny bogyóban 4-8 hosszú, tojás alakú, egyik oldalán lapított, 2 cm-es barna mag van.

A gyümölcsök ősszel kezdenek érni, akár a fél kg-ot is elérhetik. Sokáig a fán maradnak, utóérőek, frissen is fogyasztják, de pudingba, süteményekbe is teszik.

Az én kertem alkalmas a datolyaszilva neveléséhez?

A datolyaszilva talajtípusra közömbös, de legjobban jó vízellátottságú, kövér talajban növekszik. Szereti a napfényt, világos helyet kíván. Kifejezetten tápanyagigényes, vízigénye közepesnek mondható, de meghálálja az öntözést. A hosszabb száraz időszakokat nem tűri, aszály esetén könnyen ledobja a leveleit, vagy a termések potyognak le éretlenül. −20 °C-ig télálló, de fiatal korban a tövet takarni kell.

Így neveljünk fácskát magról

1. Vegyünk egy érett datolyaszilvát késő ősszel. Az érett gyümölcs puha és világos narancs színű.

2. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, távolítsuk el a mazsola nagyságú, sötét magokat, és tisztítsuk meg őket azonnal a gyümölcshústól. Szárítsuk a magokat 48 órán keresztül egy papírtörlőn.

3. Keverjük össze a magokat több marék nedves tőzeggel. Tároljuk a hűtőben egy lezárt műanyag tasakban két hónapig.

4. Válasszunk az ültetéshez világos, humuszban gazdag helyet, készítsünk elő egy sekély árkot, kapa segítségével. Jól öntözzük be a földet.

5. Vegyük ki a magot a hűtőből, áztassuk langyos vízbe 2-3 napra, majd ültessük el. Lehetőleg tavasszal vagy kora ősszel kerüljön sor az ültetésre.

6. Az ültetéstől számított egy év múlva az egészséges fácska kb. 20 cm magas. Amennyiben a fácskánk kevesebbet nő, mint évi 30 cm, és a levélzete nem sötétzöld, késő ősszel vagy kora tavasszal érdemes neki trágyát adni.

Forrás: www.sfgate.com