Pátyi pepita.

Igazi ritkaságszámba menő madarat sikerült lencsevégre kapni a Pest megyei Pátyon!

Mint utóbb kiderült, többen is észrevették a félig fehér feketerigót, amit egy kis csapat végül meg is tudott örökíteni.

Fotó: Puskás József

„Éppen átrepült felettem, amikor hazafelé tartottam. Azonnal odakaptam a fejemet, mert láttam, hogy valami nem stimmel. Mivel pár éve már olvastam a pécsi fehér feketerigóról, hamar rájöttem, hogy itt is ugyanazt látom.”– meséli az egyik megfigyelő.

Az észlelést követően a közösségi médián keresztül gyorsan egymásra talált a település néhány madárbarát lakója. A kis csapat tagjai visszamentek a helyszínre, de nem sikerült újra meglátniuk a madarat, pedig még az egyik kertbe is beengedték őket az ott lakók. A környékbeliek közül azonban többen is megerősítették, hogy látták már a fura madarat.

Fotó: Puskás József

„Ezen a környéken egészen nagy kertek vannak, és több az idősebb fa is. Jó érzés látni, hogy sokan tesznek ki madáretetőt, így nem véletlen, hogy számos madár él és fészkel errefelé. Amíg várakoztunk, egy szajkó és egy nagy fakopáncs is felkereste a kertet.” – mutatja be a helyszínt Szabóné Lotz Klára, lelkes madárbarát.

Fotó: Puskás József

A madárles este folytatódott, amikor egy amatőr természetfotós is csatlakozott a csapathoz. Neki úgy rémlik, mintha már tavaly is látta volna erre a madarat. Ezalkalommal a szerencse is a megfigyelők mellé állt, a madár majdnem egy órán keresztül a közeli fenyőn, majd a kéményen és a kerítésen tartózkodott, így volt bőven alkalom képeket készíteni a „fotós csemegéről”.

Fotó: Puskás József

A fehérfejű szárnyas szokatlan színének oka az, hogy leucizmusban szenved, azaz a bőr nem termel pigmentanyagot, de a lágyabb szövetek termelhetnek.

A jelenség nagyon ritka és hasonlít az albinizmusra, ott azonban a pigmentáció zavaráról beszélünk. A szakirodalom szerint a leucizmusban szenvedő állatok szelídebbek, könnyebben alakítanak ki kapcsolatot az emberrel, azonban a társaik kiközösíthetik őket, ahogyan ezt például a pécsi rigó esetében is megfigyelték.

Fotó: Puskás József
Fotó: Puskás József
Fotó: Puskás József

Képek: Puskás József