Időpontok, települések.

Lázban tartják az országot idén a szúnyogok: hazánk egyes helyein elviselhetetlen a vérszívók hada, így nem csoda, hogy sokan kérdezik, mikor lesz náluk is gyérítés.

Ehhez először is azt kell tudni, hogy Magyarországon a katasztrófavédelem szervezi-irányítja a központi szúnyoggyérítést.

Ennek oka, hogy 2013-ban addig nem látott árhullám vonult le a Dunán, és ez extrém mértékű szúnyoginváziót eredményezett. Az állam ekkor döntött úgy, hogy az árvízi védekezés mellett az árvíz miatti szúnyogártalom elleni védekezést is a katasztrófavédelem feladatai közé utalja. Az egységes védekezés így költséghatékonyabb, hiszen nagy dózisban kedvezményes áron beszerezhetők a védekezéshez szükséges eszközök, illetve a védekezés is összehangolt.

Azt, hogy mely területekre terjed ki a központi szúnyoggyérítés, azaz hol lépnek fel a rovarok ellen, szakértői vizsgálatok alapján dől el.

Az entomológusok, vagyis a rovartannal foglalkozó szakértők a csípésszám és a vízben fejlődő szúnyoglárvák száma alapján döntenek. Az adatokat kiegészítik az elmúlt évek ár- és belvízi védekezése során szerzett információkkal, valamint az állampolgárok által az önkormányzatok felé jelzett bejelentésekkel és a bejelentések alapján végzett szakértői vizsgálatokkal.

Amennyiben mi magunk a településünkön szúnyoginváziót tapasztalunk, jelezhetjük a lakóhely szerint illetékes fővárosi, megyei katasztrófavédelmi igazgatóság (www.katasztrofavedelem.hu) e-mail címén vagy az ugyfelszolgalat.gek@katved.gov.hu központi címen! A szakértők megvizsgálják a bejelentés indokoltságát, és jelzésük alapján felveszik a települést az országos szúnyoggyérítési programba.

A központi szúnyoggyérítés mellett saját hatáskörükben, saját költségükre az önkormányzatok is végeztethetnek szúnyoggyérítést.

A központi szúnyoggyérítés menetrendjét itt találjuk, heti programokkal, időpontokkal, településnevekkel:

www.katasztrofavedelem.hu