Modell a modellben.

Bourton-on-the-Water egy falu Angliában, gyönyörű természeti környezetben, festői hangulattal. A településen a River Windrush folyó fut át. A vizet számos alacsony kőhíd keresztezi, ezért a falucskát ’Cotswolds Velencéjének’ is nevezik. A településnek kb. 3200 lakója van, de a főszezonban előfordul, hogy több a turista, mint a lakos.

Bourton-on-the-Water leghíresebb látnivalója egy különleges makett, amely magáról a településről készült. Az 1930-as években épült attrakció 1937 óta várja az érdeklődőket. A miniatűr település pontosan, részletgazdagon adja vissza azt, hogy miként festett a városka 1936-ban. A készítése során autentikus anyagokat használtak, helyben bányászott mészkövet a falakhoz, miniatűr jellegzetes kőlapokat a tetőhöz. A legapróbb részletekre is ügyeltek, a templom ablakai, az épületek díszítése is megfelel a valóságnak. A fákat mini bonszajokkal oldották meg, ezeket gondosan metszik, hogy megfelelő méretűek maradjanak.

Model Village at Bourton-on-the-Water

Mivel a modellváros a városban található, ezért a modell maga is megjelenik a modellvárosban. Sőt, a modellvárosban megjelenő modellváros is tartalmazza a modellvárosban megjelenő modellvárost… (Lehet még ezt követni?)

VMC: MODEL VILLAGE | BOURTON-ON-THE-WATER

Bourton on the water model village 32

A makett ötletét Mr. C. A. Morrisnak köszönhetjük, aki az Old New Inn tulajdonosa volt, ez az épület az, amely mögött a látványosság helyet kapott. A férfi feleségével együtt akkurátusan lemérte a település épületeit, mielőtt nekifogott a modell elkészítésének, amelyben helyi kézművesek is segítségére voltak. A látványosság 1937. május 13-án nyitotta meg a kapuit VI. György király koronázásának alkalmából, de a városkán még 1940-ig dolgoztak.

Bourton on the Water-Model Village

Bourton on the water model village 25

Bourton on the water model village 27

Bourton on the water model village 4

A modell szinte változatlan formában maradt fenn az évtizedek alatt, bár a Morris család, majd az őket követő tulajdonosok is arra törekedtek, hogy aktualizálják a látképet. Így például az üzletek feliratát, a kirakatokat folyamatosan változtatták a kornak megfelelően.

Model model model model village

Bourton on the water model village 38

Forrás: www.amusingplanet.com